Propaganda over Chinese kostscholen

Twee weken geleden sprak de voorzitter van de Tibet Support Groep, Tsering Jampa, met dr. Gyal Lo, een hoogleraar uit Tibet, over de Chinese kostscholen. In Tibet worden kinderen gedwongen naar een Chinese kostschool te gaan.
De families blijven gebroken achter. De Tibetaanse nomadenfamilies kunnen hun tradities en werkwijze niet doorgeven aan de vogende generatie.
Hun kinderen vervreemden van hen, de kinderen worden afstandelijk en spreken thuis geen Tibetaans meer, door de indoctrinatie in de kostscholen waar ze Mandarijn spreken. Lees verder onder foto

Dr. Gyal Lo

Dr. Gyal Lo bezocht vele Chinese kostscholen om te onderzoeken hoe het daar is. Hij was geschokt te zien hoe het eraan toe ging.
Hij reist de wereld over om erover te vertellen.
De Tibetaanse cultuur, religie en familiebanden gaan verloren.
Dat vraagt blijkbaar om een tegenoffensief, een anonieme “Tibetaan” met het Facebook ID Wander in Tibet, post op Facebook filmpjes van verschillende Chinese kostscholen waar de Tibetaanse kinderen heel “vrolijk en gelukkig” leven.
Ook weerspreekt deze “Tibetaan” de verhalen dat de kinderen geen Tibetaans mogen leren, met een fragmentje waarin de kinderen zogenaamd Tibetaanse les krijgen. Hij schreef erbij “ik heb het zelf gezien’.
Ook post de “Tibetaan” boze commentaren, waarin hij schrijft dat mensen hem niet moeten wantrouwen want hij is immers een geboren Tibetaan en heeft alle prachtige kostscholen en fijne gebouwen, het goede eten en de gelukkige kinderen zelf gezien. Dit illustreert hij met een filmpje van een kantine (zie afspeellijst onderaan deze bladzijde).
Propaganda werkt zichzelf echter vaak tegen want de filmpjes van kinderen die op communistische wijze in grote getale op velden oefeningen doen, geven ons helemaal niet de indruk dat deze kinderen  vrij en gelukkig leven.
Bovendien komen de kinderen ook nooit aan het woord.
Welke vormen gaat deze propaganda aannemen, en hoeveel mensen zullen hierin bewijs zien dat China het niet zo kwaad voor heeft met de Tibetanen?!
Het vraagt om actie. Lees verder onder foto.

Het bijschrift van Facebook:
Wander In Tibet
26 juni om 10:30 ·
The infrastructure of boarding schools in Tibet is very good.During this period of time,I will interview students about their views on boarding schools.Please pay more attention.

We posten hier enkele filmpjes zodat ze nog te zien zijn als de Facebook gebruiker ze weghaalt, wij vinden deze filmpjes geen bewijs dat de kostscholen een goede zaak zijn, maar bewijs dat het geen goede zaak is dat Tibetaanse kinderen gedwongen hun families moeten verlaten om in Chinese kostscholen op te groeien, Chinese geschiedenisles te krijgen, geen boeddhistische mogen beoefenen en geen Tibetaanse feestdagen mogen vieren, en Mandarijn moeten spreken.
Hieronder de video afspeellijst.

Zolang er valse informatie wordt verspreid over de Chinese onderdrukking van het Tibetaanse volk blijft de Tibet Support Groep je informeren. Onze bronnen zijn o.a.  het International Tibet Network maar vooral ook Tibetanen die uit eerste hand kunnen spreken over wat ze zien en meemaak in Tibet

 

Delen: