Losar Tashi Delek

Het Tibetaanse  jaar van de Hout Draak begint op 10 februari 2024 en eindigt op 27 februari 2025. Hout is het Element van het jaar. Het jaar van de Houten Draak is het 38e jaar in de 60-jarige cyclus van de Tibetaanse kalender.

Hoe wordt Losar gevierd (Tibetaans Nieuwjaar)?
Het pre-boeddhistische Losar omvatte het verbranden van wierookstokjes als een ritueel om de plaatselijke goden te plezieren. Men geloofde dat het behagen van de goden zou bijdragen aan het welzijn van de lokale bevolking. Tegenwoordig wordt Losar drie dagen lang gevierd. Pre-vieringen maken echter deel uit van het festival en beginnen vanaf de maand voordat Losar plaatsvindt. Het begint met de herdenking van acht veelbelovende symbolen die verband houden met het festival, waaronder onder meer een parasol, schelphoorn, vaas en overwinningsbanner. Elk van deze symbolen is gerelateerd aan het boeddhisme.
De dag voor de start van het nieuwe jaar nemen Tibetanen afscheid van het voorgaande jaar en beginnen ze plannen te maken voor het komende jaar. Op de eerste dag van het nieuwe jaar verwelkomen Tibetanen het en brengen offers om zichzelf voor te bereiden op een nieuwe start als ze het nieuwe jaar ingaan. Feliciteer aan het begin van het nieuwe jaar een Tibetaan met de zin “Losar Tashi Delek!”
Delen: