China sluit kloosters in Dege, Tibet.

China legt lockdown op aan zeven kloosters in Dege (Derge).

De Chinese autoriteiten hebben zeven kloosters langs de twee oevers van de Drichu-rivier in het oosten van Tibet in Kham Dege afgesloten, zo meldde Radio Free Asia, die een lokale Tibetaanse bron uit de regio citeerde.

Tot de zeven kloosters die door de afsluiting beperkt zijn, behoren de kloosters Wontod, Yena en Khardho op de oostelijke oever van de rivier in Dege, en de kloosters Rabten, Gonsar, Tashi en Pharok op de westelijke oever van de zogenaamde Tibetaanse Autonome Regio (TAR). ). Het binnenkomen en verlaten van deze kloosters is strikt beperkt en de bewegings- en communicatiekanalen in de provincie zijn beperkt.

Van 22 tot 23 februari werden naar verluidt meer dan 1.000 monniken en lokale Tibetanen gearresteerd na petities en protesten sinds 14 februari, waarbij er bij de autoriteiten op werd aangedrongen de voorgestelde bouw van een groot damproject stop te zetten. Terwijl ongeveer 40 monniken op 26 en 27 februari werden vrijgelaten, blijft de meerderheid in bewaring en wordt wreed behandeld.

Wontod Monastery in eastern Tibet’s Kham Dege (Photo/X)

De vrijgelaten personen waren voornamelijk afkomstig uit het Wontod-klooster, zoals gerapporteerd door lokale Tibetaanse bronnen. Deze personen zijn naar verluidt gewaarschuwd tegen communicatie met Tibetanen in ballingschap en het verstrekken van informatie over het incident. Bronnen suggereren dat de berichtgeving in de internationale media over de massa-arrestaties een belangrijke rol heeft gespeeld bij het aanzetten tot de vrijlating van sommige Tibetanen. Monniken die vanwege zware mishandeling in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, mochten terugkeren naar hun klooster.

De bouw van het Chinese waterkrachtstation Gangtuo, gepland voor de bovenloop van de Drichu-rivier in Tibet, vormt een ernstige bedreiging voor talrijke Tibetaanse kloosters en dorpen in de buurt. Deze cascade-waterkrachtcentrale, die wordt beschouwd als een “toonaangevend” project, brengt ten minste zes Tibetaanse kloosters en twee dorpen bewoond door Tibetaanse gemeenschappen in gevaar. Onder degenen die als gevolg van het project het risico lopen volledig onder water te komen, bevindt zich het Wontod-klooster, gesticht in de 14e eeuw en bekend om zijn historisch belang en opmerkelijke Tibetaans-boeddhistische muurschilderingen en kunstwerken.

Bronnen:

China imposes lockdown on seven monasteries in Kham Dege – Phayul 

©Tenzin Nyidon voor Phayul

foto top: Phayul. Inwoners van Dege worden gedwongen hun regio te verlaten

Delen: