Uit de serie: dieren in Tibet.

Bosdieren in Tibet: de Tibetaanse makaak.
De bergen en bossen van Tibet herbergen een breed scala aan dierenleven, waaronder 142 soorten zoogdieren, 473 soorten vogels, 49 soorten reptielen, 44 soorten amfibieën, 64 soorten vissen en meer dan 2.300 soorten insecten. Wilde dieren die in Tibet voorkomen, zijn onder meer Assamese makaak, resusaap, muntjak, chitral, serows, kopharige herten, wilde runderen, roodgevlekte antilopen, luipaarden, nevelpanters, zwarte beren, wilde katten, rode panda’s, marters, rivierherten, witlipherten, wilde yaks, Tibetaanse antilopen, wilde ezels, argalis, Mongoolse gazellen, Tibetaanse adelaars, marmotten, Himalaya-muishazen, Himalaya-raven, vossen, wolven, lynxen, bruine beren, blauwe schapen, en sneeuwluipaarden.

Veel voorkomende boomsoorten in Tibet zijn de Himalayaden, alpenlariks, Pinus yunnanensis, Pinus armandis, Himalayaspar, hardgesteelde lange schutbladspar, hemlockspar, Monterey Larix potaniniis, Tibetaanse lariks, Tibetaanse cipres en Chinese jeneverbes. Er is ongeveer 926.000 hectare dennenbos in Tibet.

Ongeveer een tiende van Tibet is verre van een woestijn, maar min of meer bebost. Dit beboste gebied maakt tegenwoordig echter geen deel uit van het plateau, maar bestaat uit een verbijsterend doolhof van bergen, doorsneden door diepe kloven; En hoewel er overvloedig bewijs is om aan te tonen dat het grootste deel ervan in ieder geval ooit deel uitmaakte van het plateau, hebben gletsjers en rivieren het zo omgeploegd, dat het nu elke gelijkenis met een plateau heeft verloren. Het hele gebied van Tibet is ongeveer 750.000 vierkante mijl, en het bosgebied beslaat 75.000 vierkante mijl, een gebied zo groot als Groot-Brittannië, hoewel het bos geenszins ononderbroken is over dit grote gebied. Het bosgebied, dat we het rivierkloofland kunnen noemen, omvat het hele zuidoosten van Tibet en omvat de provincies Pemako, Pome en Zayul, met een deel van Kongbo en de Tibetaanse districten langs het Grote Himalaya-gebergte ten oosten van Bhutan. Noordwaarts en westwaarts gaat het rivierkloofland over in het buitenste plateau; zuidwaarts in de uitlopers van de Himalaya en de bijbehorende bergketens; oostwaarts in het min of meer beboste kloofland van West-China.

De zuidkant van de Himalaya is dicht bebost; maar nadat we de top van het hoofdgebergte zijn overgestoken, is er geen bos meer te zien.

Het enige deel van Tibet waar echt gematigd regenwoud voorkomt, ligt in de Tsangpo-vallei. In Zayul, in de Lohit-vallei waar dennenbossen de heuveljungle vervangen, zou je redelijkerwijs kunnen verwachten dat de volgende hogere zone ook uitzonderlijk zal zijn. In feite is alleen het dennenbos op de bodem van de vallei abnormaal. Naarmate men de vallei verlaat, wordt de atmosfeer snel vochtiger, en er is weinig of geen verschil tussen het gematigde regenwoud van Sikkim en de gematigde bossen van Zayul. Ook hier vinden we magnolia’s, eiken, esdoorns, hulsten en andere bekende bomen.  Boven de gematigde boszone bevindt zich een nog noordelijker bostype, dat we Rhododendron-Conifeerbos kunnen noemen. Er is niet de verscheidenheid aan bomen die we gewend zijn in de gematigde bossen. Op ongeveer 3.000 meter hoogte beginnen naaldbomen de overhand te krijgen, totdat er op 3.000 meter hoogte nog maar heel weinig loofbomen zijn. Bos van dit type wordt gevonden in de valleien van alle oostelijke Tibetaanse rivieren, maar nogmaals, wat Tibet zelf betreft, alleen in de vallei van de Tsangpo, en die van zijn grote zijrivier, de Nagong rivier, en in Zayul. De laatste zone van het Tibetaanse bos heeft geen exacte tegenhanger in de Himalaya. Naarmate het klimaat snel droger wordt na het oversteken van het hoofdgebergte, houdt het bos abrupt op. Het Tibetaanse plateau is verstoken van bos, zoals iedereen weet die de Tang La is overgestoken op weg naar Gyantse. Maar aan het oostelijke uiteinde van de Himalaya is de verandering, dankzij de grote dwarsdalen, niet zo abrupt. Het gematigde bos van de Tsangpo-kloof maakt plaats voor dennenbossen op 3000 meter hoogte, naarmate het plateau nadert. De bovenloop van de Nagong-vallei is bedekt met Picea-bossen, waarvan zelfs in de Salween-kloof bosjes te vinden zijn. Naarmate de valleien hoger worden en het land nog droger wordt, neemt Jumper de plaats van Picea in. In de Tsangpo-vallei worden stukken jeneverbes gevonden, bijna net zo ver westelijk als Lhasa; maar dit is geen bos. Bomen, voornamelijk iepen-, wilgen- en fruitbomen, worden gevonden in de dorpen in de valleien tot op een hoogte van 12.000 of 13.000 voet; en struikgewas van Hippophae langs beken. Maar nogmaals, deze vormen geen bos, en het is grotendeels juist om te zeggen dat bos alleen in het uiterste zuidoosten voorkomt, in de onmiddellijke nabijheid van de grote rivieren en op de scheidingsruggen. Als je een lijn door Shugden Gompa zou trekken, ruwweg zuidoostwaarts, en deze zou verlengen naar het noordwesten, dan zou je kunnen zeggen dat de beboste delen van Tibet ten zuidwesten van die lijn lagen; ten noordoosten ervan zou er geen bos zijn totdat de Yangtze is overgestoken.

Er is niet veel bekend over de samenstelling van de bossen zelf; in de alpengebieden, boven de boomgrens, is een rijkdom aan alpenbloemen te vinden. Er valt nog veel te leren over de dieren, vogels en insecten van deze regio, die bij uitstek het gelukkige jachtgebied van de natuuronderzoeker is. Bovenal zou het interessant zijn om te horen wat de geologen te zeggen hebben over dit land, vanuit Namcha Barwa naar het oosten. Er moeten nog jaren van geduldig werk worden verricht voordat we definitief kunnen zeggen hoe de bergplooien lopen.

https://markavery.info/2020/04/18/tim-melling-tibetan-macaques/


DE MAKAAK
De Tibetaanse makaak is de grootste makaak ter wereld. Tibetaanse makaken komen veel voor in de zuidoostelijke gebieden van Tibet, maar ook in de provincie Sichuan. Ze leven doorgaans in subtropische of groenblijvende en breedbladige bosgebieden op hoogtes tussen 800 en 2.500 meter / 2.600 tot 8.200 voet. Tibetaanse makaken hebben zich aan koude temperaturen aangepast door een dikke, dichte vacht.
Tibetaanse makaken zijn grijsbruin met lichtere baarden en snorharen en lichtere buiken. Hun snuiten zijn haarloos. Mannetjes zijn veel groter dan vrouwtjes met een lichaamslengte van 60 – 70 cm
 en een gewicht van 14 – 19 kg.  Vrouwtjes zijn gewoonlijk 50 – 63 cm lang en wegen ongeveer 9 – 12 kg. Ze hebben korte staarten van 5-14 cm . De makaken zijn landdieren, ze brengen het grootste deel van hun tijd op de grond door met het zoeken naar voedsel en slapen het liefst in grotten. Tibetaanse makaken zijn overdag het meest actief. Ze eten een grote verscheidenheid aan voedsel, zoals fruit, bladeren, gras, bamboescheuten en fruit, bessen, bloemen, wortels, insecten, eieren, paddenstoelen en af ​​en toe vogels en slangen. In tegenstelling tot veel andere makakensoorten bezoeken Tibetaanse makaken geen landbouwgronden op zoek naar voedsel. Tibetaanse makaken zijn sociaal, ze verblijven in groepen van 10 tot soms wel 100 dieren. Ze beginnen te paren wanneer ze 5 jaar oud zijn en krijgen één nakomeling tegelijk. De jonge makaak blijft vier jaar bij de moeder.

 

bronnen:

HJ/7/10 THE FORESTS OF TIBET (himalayanclub.org)

Tibetan Wildlife: Animals and Birds – Wonders of Tibet

TIBETAN MACAQUE (tibetnature.net) ook foto top

Delen: