TSG webinar op 5 juli, voor TSG donateurs

De Tibet Support Groep organiseert het eerste webinar uit de serie Tibet in Perspectief Een kijkje in het leven van de Dalai Lama, op vrijdag 5 juli 2024, van 17:00 tot 18:00 uur.
Zoals aangekondigd in de TSG nieuwsbrief van juni, zijn alle TSG donateurs van harte uitgenodigd zich aan te melden. Stuur ons een email om de aanmeldingslink te ontvangen: info@tibet.nu

In dit eerste webinar van de serie Tibet in Perspectief. In het kader van 35 jaar Tibet Support Groep Nederland, interviewt TSG bestuurslid Maaike Riemersma de voorzitter van de Tibet Support Groep, Tsering Jampa.

Tsering Jampa zet zich al haar hele leven in voor Tibet en kent de Dalai Lama goed. Zij geeft in het webinar een kijkje in het leven van de bijzondere Tibetaanse spiritueel leider en zij vertelt hoe de Dalai Lama de kracht achter haar inzet voor Tibet vormt.

DE DALAI LAMA
Tenzin Gyatso, de 14de de Dalai Lama, wordt op 6 juli aanstaande 89 jaar.
Hij werd in 1935 geboren in het noordoosten van Tibet. Toen hij twee jaar was werd hij herkend als incarnatie van zijn voorganger, Thubten Gyatso, die in 1933 overleed.
Op vijftienjarige leeftijd nam hij het politiek leiderschap van Tibet op zich. In 1959 vluchtte hij over de Himalaya naar India, nadat de volksopstand van de Tibetanen zeer gewelddadig was neer geslagen door het Chinese leger.

In India vormde de Dalai Lama een Tibetaanse regering in ballingschap. Hij gaf vorm aan het democratiseringsproces van zijn regering en droeg in 2011 zijn politieke leiderschap over aan een direct gekozen president (de Sikyong). Als politiek en spiritueel leider was hij zeer geliefd bij wereldleiders, om zijn levensfilosofie van compassie, tolerantie, mededogen en geweldloosheid. Als Tibetaans leider is hij het symbool van hoop. Niet alleen voor het Tibetaanse volk binnen Tibet en in de diaspora, maar hij inspireerde ook veel mensen wereldwijd in het praktiseren met deze waarden en de geweldloze strijd van de Tibetanen.

Een strijd die helaas weinig aandacht krijgt in deze polariserende wereld. Terwijl compassie, mededogen en geweldloosheid juist nu nodig zijn voor vrede in deze wereld vol conflicten.

Tsering Jampa en de Dalai Lama, Rotterdam 2014

foto top:  © Marijke Kodden

Delen: