Universiteiten versus Chinese censuur

Julie Bishop, minister van buitenlandse zaken van Australië, waarschuwt Chinese universiteitsstudenten tegen de retoriek van de Chinese Communistische Partij. Zij benadrukt dat Chinese studenten in Australië de vrijheid van meningsuiting in Australië moeten respecteren. Er zijn steeds meer signalen dat de Chinese overheid studenten gebruikt om andere Chinese studenten in Australië in de gaten te houden, en om academici aan te spreken wiens zienswijze niet overeenkomt met die in Beijing.
Australische veiligheidsdiensten dringen er bij handlangers als de VS, GB, Canada en Nieuw Zeeland op aan, een collectieve strategie in te nemen om de infiltratie van de Chinese overheid in westerse universiteiten tegen te gaan.
Bishop zei dat Australië buitenlandse student verwelkomt, maar voegde daar aan toe dat mensen in Australië komen studeren vanwege de ‘openheid en vrijheid’. Dat is waar wij voor staan, zei Bishop, en daar moeten deze studenten zich aan houden.
Eerder dit jaar werd een onderzoeksrapport openbaar gemaakt waaruit de invloed van de Chinese Communistische Partij op internationale studenten in Australië naar voren kwam.
Eerder deze maand sprak Frances Adamson, secretaris van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel (DFAT), zich hier al over uit. Ook minister van onderwijs Simon Birmingham heeft de Australische universiteiten eraan herinnerd hun academische integriteit en onafhankelijkheid te bewaken.

foto Pixaby

In augustus jl. kwam in de publiciteit dat de Cambridge University Press, de oudste uitgeverij ter wereld, het besluit om honderden door hen gepubliceerde artikelen zelf te gaan censureren, terug gedraaid had. Op aandringen van de Chinese regering had de Cambridge University Press toegezegd verschillende artikelen ontoegankelijk te maken voor internetgebruikers in China. Het betrof artikelen over het Tiananmenplein, de Culturele Revolutie en Tibet.

foto Pixaby

In augustus werd ook bekend dat de Groningse Universiteit overweegt een vestiging te openen in de stad Yantai in China. Dit plan stuitte op verzet van verschillende studentengroepen. Er bleek ook in de universiteitsraad geen meerderheid te zijn voor de plannen van het bestuur van de Rijksunivesiteit Groningen. Sibrand Poppema, vooritter van het college van bestuur, betoogde nog wel dat de Rijksuniversiteit Groningen ‘kapot’ zou gaan zonder een vestiging in Yantai.
Jasper Been, fractievoorzitter van de Democratische Academie Groningen (DAG), schreef op 5 september jl. in Trouw een opiniestuk over deze zaak.
Hij noemde de uitspraken van Poppema ‘Een eeuwenoud argument van universitaire bestuurders wanneer zij studenten en personeel niet kunnen overtuigen van de noodzaak van hun plannen. Dreigen met de zondvloed.’ De Rijksuniversiteit kampt met teruglopende studentenaantallen, en dus minder inkomsten. Internationaliseren leek hiervoor de oplossing en ja, de studentenaantallen werden in vijftien jaar tijd verdubbeld. Een campus in Yantai zou hierop aansluiten.
Volgens Jasper Been zitten er nadelen aan de dwangmatige jacht op aantallen studenten, onder andere wat betreft het effect op de kwaliteit van onderwijs. Been rept met geen woord over de situatie in China zelf of de mensenrechten in Tibet.
Gelukkig zijn er veel mensen die hun aandacht daar wel op richten en aandacht vragen voor de situatie rond Chinese studenten aan westerse universiteiten en westerse universiteiten die in China opereren.

foto Pixaby

Klik hier om meer te lezen over de Rijksuniversiteit Groningen en hun plannen
bronnen: CNN.com; B.J. de Bree; Trouw

http://www.abc.net.au/news/2017-10-16/bishop-steps-up-warning-to-chinese-university-students/9053512

 

Delen: