Bezoek aan het Kopanklooster

Eén van onze medewerkers deelt zijn
verhaal over zijn deelname aan de
novembercursus in het Kopanklooster
in Nepal:

De 50e Kopan novembercursus te Nepal

Kopanklooster Nepal ©2017 TSG

Gedurende de periode van een maand geeft het Kopanklooster te Nepal een introductiecursus boeddhisme genaamd de novembercursus.
De 50e novembercursus vond plaats van 14 november tot en met 14 december 2017.
De novembercursus biedt plek aan 250 deelnemers. De bezoekers zijn voornamelijk westerlingen uit Amerika en Europa en enkele Aziatische geïnteresseerden.
De interesse in het boeddhisme lijkt voor velen vanuit een gevoel te komen   om tegenwicht te bieden aan de hedonistische en commerciële westerse maatschappij die heden ten dage voornamelijk groei en marktwerking nastreeft waar zingeving voor het individu in de maatschappij niet nadrukkelijk aanwezig is dan wel centraal staat. Tevens zijn er mensen die geestelijke verrijking zoeken en of handvaten om het geestelijk welzijn te vergroten vanwege persoonlijke uitdagingen zoals rouwverwerking, depressie enz.

De Kopan novembercursus is gebaseerd op de Lamrim, het geleidelijk pad naar verlichting. De cursusstructuur bestond uit ochtend buigingen naar de 35 Boeddha’s, ochtendmeditatie, les over de Lamrim in de ochtend en middag, discussiegroep en avondmeditatie. De dagelijkse beoefening van het Boeddhisme is genaamd Dharma, de Lamrim Chenmo is geschreven door Lama Tsongkhapa de grondlegger van de Gelug stroming binnen het Boeddhisme. Het Tibetaans Mahayana Boeddhisme wat in het Kopan Klooster wordt beoefend wordt vergeleken met het Romeins Katholicisme vanwege de kleurrijke kunst, beelden en rituelen. Binnen een dergelijk grote groep met verschillend kennisniveau en interpretatie van de Boeddhistische filosofie is het een interessante ervaring hoe men de materie tot zich neemt. Er heerst een relatieve rust in het Kopanklooster, waar 300 monniken en 250 cursisten verblijven.

Kopanklooster Nepal © 2017 TSG

Het interessante is dat het Boeddhisme voornamelijk de training van de geest behelst met het doel emoties te beheersen en een onbaatzuchtig goed mens te zijn. Door op dagelijkse basis met de studie van de Lamrim bezig te zijn, aangevuld door analytische en concentratie meditatiesessies heeft men gelegenheid tot introspectie en reflectie in een serene omgeving die het Kopanklooster biedt.

Samenvattend zijn voor mij de belangrijkste levenslessen en meditatie beoefeningen weergegeven in de volgende literatuur: Matthieu Ricard, Happiness en Altruism & B. Alan Wallace; The Attention Revolution.
Al met al is het een leerzame cursus die een verrijking van de geest biedt. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op: http://kopanmonastery.com/courses-retreats/courses/november-course

Kopanklooster Nepal ©2017 TSG

Lees hier het verhaal van Iris van haar langdurige verblijf in het Kopanklooster in Nepal.
Zij schrijft onder andere over de wierook die de boeddhistische nonnen er maken. Wi hebben deze wierook geregeld in de Tibetwinkel te koop, ook andere producten kopen wij in bij het Kopan om op deze wijze de mensen aldaar te steunen.
Bijvoorbeeld dit leuke kookboek!

Klik hier

Delen: