Een bezoek aan het Kopan klooster

Het Kopan klooster, een Tibetaans
boeddhistisch klooster bovenop de
Kopan heuvel van Kathmandu, Nepal,
accommodeert en geeft educatie aan
ruim 380 Tibetaanse en Nepalese monniken.
Het is een spirituele oase voor honderden westerse bezoekers per jaar. Net onder de heuvel ligt het Kachoe Ghakyil Ling nonnenklooster met bijna 400 nonnen. Beide staan onder spirituele leiding van Lama Thubten Zopa Rinpoche, de reïncarnatie van de Lawudo Lama, guru en inspirator voor duizenden mensen over de hele wereld.

In 2012 bracht ik mijn eerste bezoek aan de plek die mijn leven zo drastisch zou gaan veranderen. Geïnteresseerd in het boeddhisme, maar terneergeslagen door de ruime hoeveelheid ‘moeten’en ‘vaagheid’ in de vele meditatiecentra die ik al had bezocht, liep ik binnen in een plek waar de mensen eindelijk écht gelukkig leken.
De luchtigheid, humor en hartverwarmende vriendelijkheid van de monniken, openden mijn ogen voor een wereld waarin ik me thuis voelde, geaccepteerd en waardevol.
Het klooster is een soort dorp, met een gratis dokterskliniek, apotheek, bibliotheek, restaurant, supermarktje, een school voor de jonge monniken en een academie voor serieuze studie.
Alle faciliteiten, eten, educatie, medische zorg en accommodaties, zijn volledig gefinancierd door sponsors, meditatiecursussen voor bezoekers en de Kopan winkel, waar onder andere door de nonnen zelfgemaakte wierook wordt verkocht.
Het simpele feit dat er een plek als dit bestaat brengt warmte in mijn hart. Een plek waar mensen werken om hun ‘mind’ zo te ontwikkelen en disciplineren dat het het meeste voordeel brengt voor alle levende wezens, want dat is het doel. En dat voel je op het moment dat je er binnen loopt en het vult je van top tot teen.

In 2015 besloot ik dat het tijd was voor meer verdieping in mijn boeddhistische interesse, want hoe ik ook probeerde een ‘normaal’ leven te leiden, het klooster liet me niet los. Ik kwam voor twee maanden en bleef er uiteindelijk zeven maanden, tot er geen visum-opties meer waren.
Na honderden uren meditatie, lessen en begeleiding van Tibetaans boeddhistische nonnen en monniken heeft mijn leven een draai gemaakt, die ik dag in dag uit voel en leef. Er komen kansen op mijn pad waarvan ik niet eens wist dat ik ze nodig had.
Onlangs weer zo één; ik kon onverwachts terug naar het klooster, ik kon mijn vragen stellen aan de geleerde begeleiders en vrienden voor mijn volgende retraite en ik mocht kennis maken met de pas gekroonde, 3 jaar oude reïncarnatie van Lama Lhundrup; Tenzin Rigsel Rinpoche.
Ook mocht ik een kijkje nemen in de ‘keuken’ van het Kopan nonnenklooster, waar de wierook wordt gemaakt en ingepakt. Ani Manisha, de manager, liet me met trots de twee gedoneerde wierookmachines zien waardoor het werk zoveel productiever is geworden.
Het klooster en de nonnen zien er goed uit, basic, maar gelukkig. Iedereen werkt samen en weet zijn rol en plek in het proces.
Kopan is van en voor iedereen die interesse heeft in het Tibetaans boeddhisme, een school voor serieuze studie, een kennismaking.
Voor mij is het een thuis. Met dankbaarheid in hart en geest.
For the benefit of all sentient beings.

Iris Ton

De wierook uit het Kopan klooster is geregeld te vinden in de Tibetwinkel in Amsterdam, ook andere producten uit de Kopan klooster winkel zoals shawls, gebedsvlaggen, boeken, etc. worden door de Tibetwinkel verkocht. Met uw aankoop ondersteunt u het Kopan klooster.

Bezoek aan het Kopanklooster in Nepal, Iris Ton © 2017

Foto’s © 2017 Iris Ton

Delen: