Tiananmenprotest herdacht

Ter ondersteuning van vrijheid en democratie in China, nam Tibet Support Groep deel aan de 35ste herdenking van het Tiananmenprotest, georganiseerd door Chinese Democracy Oversea, die plaatsvond op de Dam in Amsterdam.
Op 15 april 1989 begon het studentenprotest op het Tiananmenplein, het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, China. Naar schatting nam een miljoen studenten en andere burgers deel aan de protesten. Op filmbeelden is te zien dat  zelfs leden van de Chinese marine in hun uniform meeliepen met de demonstranten. Het protest werd bloedig neergeslagen op de avond van 4 juni 1989, met de dood van honderden mensen tot gevolg. Het was het grootste massale protest tegen de Communistische Partij van China (CCP sinds de revolutie in 1949.

KLIK HIER om NOS bericht te zien over Tiananmen
CHINA: Zo werd het studentenprotest in 1989 hardhandig opgebroken (youtube.com)
©NOS

We eren de nagedachtenis van de Tiananmenplein demonstranten, van al degenen die vielen in naam van gerechtigheid en vrijheid. China blijft proberen de herinnering aan deze verschrikkelijke gebeurtenissen volledig uit de geschiedenis te wissen. Toch zijn er elk jaar mensen die manieren vinden om te herdenken, zelfs in de wetenschap dat ze hierdoor consequenties en  gevangenisstraf riskeren. Wij eren hun moed en brengen hulde aan al diegenen die hebben gevochten om de herinnering levend te houden ondanks censuur en repressie.

 TIBET UNLOCKED Het onvertelde verhaal van Tibetaanse studenten in de Tiananmen-beweging van 1989 PODCAST 31 mei 2024 | Een gesprek met Dr. Gyal Lo Op 4 juni 2024 is het 35 jaar geleden dat de monumentale protesten van Chinese studenten en burgers plaatsvonden die vrijheid en democratie eisten – een krachtig moment van hoop en inspiratie dat op brute wijze werd neergeslagen door de Chinese regering, nu herinnerd als het bloedbad op het Tiananmenplein. In deze aflevering van Tibet Unlocked richten we onze aandacht op een minder goed gedocumenteerd aspect van de gebeurtenissen uit deze periode: de deelname van Tibetanen en niet-Chinese studenten. Voor de eerste keer onthult Dr. Gyal Lo zijn moedige betrokkenheid bij de Chinese democratiebeweging van 1989 als 23-jarige Tibetaanse student. Wat zijn onbevreesde vastberadenheid voedde om spoorlijnen af ​​te sluiten en zich bezig te houden met burgerlijke ongehoorzaamheid. Tibet Unlocked duikt in de diepgaande inspiratie en het vertrouwen dat Tibetaanse studenten tot directe actie dreef, en deelt dr. Gyal Lo’s aangrijpende reflecties over de blijvende erfenis van het Tiananmen-plein en de betekenis ervan voor het Tibetaanse volk.

bronnen:
International Tibet Network
Episode 7: The Untold Story of Tibetan Students in the 1989 Tiananmen Movement (tibetunlocked.github.io)

NOS CHINA: Zo werd het studentenprotest in 1989 hardhandig opgebroken (youtube.com)

Delen: