Druklo, Tibetaanse blogger, eindelijk weer in vrijheid?

Tibetaanse politieke gevangene DRUKLO (Shokjang)
Naam: Druklo (pseudoniem Shokjang)
Leeftijd: 31 jaar, op moment van detentie
Samenvatting: Deze jonge Tibetaanse schrijver en blogger werd willekeurig gearresteerd in maart 2015; hij heeft geen toegang tot een advocaat gehad en zijn verblijfplaats is onbekend. Hij loopt het risico op foltering en andere vormen van mishandeling.
Aanklacht: onbekend
Opgelegde straf: drie jaar
Gevangenis: onbekend
Status: vervalt op 19 maart 2018
Van het International Tibet Network vernamen wij dat Druklo naar verwachting 19 maart 2018 vrij zal komen.
De Tibetaanse schrijver en blogger Druklo, ook bekend onder zijn pseudoniem Shokjang, werd op 16 maart 2015 door Chinese veiligheidsagenten vastgenomen bij een hotel in Rebkong, Amdo, Oost-Tibet (Chinees: Tongren County, Tibetaanse autonome prefectuur Huangnan, Provincie Qinghai). Zijn huidige verblijfplaats is onbekend en er zijn nog nooit gegevens over zijn straf vrijgegeven door de Chinese autoriteiten.
Hij is een prominente Tibetaanse schrijver en blogger, bekend om zijn kritische en tot nadenken stemmende artikelen over de huidige situatie in Tibet, inclusief de hervestiging van Tibetaanse nomaden. In de dagen voorafgaand aan zijn arrestatie schreef Shokjang een blogpost over een intensivering van Chinese veiligheidstroepen in het gebied Rebkong.
Een goede vriend van Druklo, Golog Jigme Gyatso, die zelf een politieke gevangene was in China vanwege zijn rol bij het maken van een documentaire in Tibet en die nu in Zwitserland woont, meldt dat de Chinese autoriteiten geen reden hebben gegeven voor zijn detentie of de beschuldigingen tegen hem aan de familieleden van Druklo, die in strijd zijn met de eigen wetten van China en hun verplichtingen onder internationaal recht.
De speciale VN-rapporteur tegen foltering en de VN-werkgroep voor willekeurige detentie hebben herhaaldelijk zowel geheime als incommunicado-detentie veroordeeld als een ernstige schending van de rechten die door de wet zou moeten worden verboden, en de Algemene Vergadering van de VN heeft de praktijk aan de kaak gesteld.
Druklo/Shokjang is een van de schrijvers die je via de website ‘write to Tibetan heroes’ een solidariteitsbericht kan sturen, klik hier.

De Tibet Support Groep Nederland is aangesloten bij het International Tibet Network

De Tibet Support Groep is aangesloten bij het International Tibet Network

Delen: