I.M. Liu Xiaobo 13 juli 2017- 13 juli 2018

In Den Haag vond bij de Chinese ambassade een wake plaats op 14 juli 2017, voor Liu Xiaobo.
Lees meer over Liu Xiaobo.
Naast de herdenking van Liu Xiaobo werd er actie gevoerd tegen het huisarrest van zijn vrouw, Liu Xia. Zij stond sinds 2010 onder huisarrest. De kunstenares werd het slachtoffer van voortdurende intimidatie door de Chinese staat. Maar ook na het overlijden van haar man werd haar huisarrest niet opgeheven. Enige tijd was zelfs niet bekend waar zij verbleef.
In juli 2018 gebeurde er een klein wonder, en mocht Liu Xia afreizen naar Berlijn, Duitsland, een nieuwe toekomst tegemoet. Hoewel dit haar niet makkelijk zal vallen, de herinneringen aan haar man zover achter zich te laten en enkele familieleden in China achter te laten, is dit haar kans op vrijheid.
Dat zij veel gedichten mag publiceren!
Lees hier gedichten van Liu Xia, met een introductie van de vertaler (Engelstalig).

Liu Xiaobo overleed op 13 juli 2017 in China.
In 2008 belandde deze Nobelprijswinnaar in de gevangenis wegens het schrijven van een manifest, Charta 08, voor democratie in China. Liu Xiaobo werd recent vrijgelaten, hij bleek aan leverkanker te lijden, in het laatste stadium van deze ziekte.
Lees de brief die Z.H. de Dalai Lama schreef aan Liu Xiaobo voor zijn overlijden.

Foto van Liu Xiaobo in lijstje met lichtje om hem te herdenken. Hij overleed op 13 juli 2017 in China aan onbehandelde leverkanker.

International Tibet Network: “Dit is een tragedie van enorme proporties. China heeft een van de grootste aanjagers voor een democratische toekomst verloren; de internationale gemeenschap heeft een inspirerende voorvechter van maatschappelijke verantwoordelijkheid verloren, en de Tibet-beweging heeft een echte vriend verloren.
We zijn verontwaardigd over de onmenselijke weigering van de leiders van China om Liu Xiaobo tijdig medische zorg te geven en echte vrijheid te bieden. We sturen onze diepste medeleven naar Liu Xia en alle familie en vrienden van Liu Xiaobo.”
(vertaling TSG)
Bericht van de Centrale Tibetaanse Administratie:
De president van de Centrale Tibetaanse Administratie, dr. Lobsang Sangay, sprak zijn condoleances uit naar aanleiding van het overlijden van de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo (61) na diens strijd tegen het laatste stadium van leverkanker.
“Mijn hart breekt om over Liu Xiaobo’s overgaan te horen. Ik heb de verslagen zeer nauwlettend gevolgd. Namens Tibetanen in en buiten Tibet wil ik mijn condoleances aanbieden en ik wens zijn vrouw Liu Xia veel kracht in deze moeilijke tijden” zei president dr. Sangay.
President dr. Sangay had eerder vandaag opnieuw opgeroepen om Liu Xiaobo naar het buitenland te laten reizen voor behandeling.
“De Chinese regering kan Liu Xiaobo niet laten sterven. Zij zouden hem op humanitaire gronden in staat moeten stellen om naar het buitenland te reizen voor medische behandeling. De toestand van Liu Xiaobo wordt snel slechter. Als hij sterft zonder behoorlijke medische behandeling te hebben ontvangen, moet de Chinese regering verantwoordelijk worden gesteld voor zijn dood,” zei hij eerder vandaag voordat het nieuws over de dood van Liu bekend werd.
De CTA-president heeft op 1 juli een verklaring afgegeven waarin werd gevraagd om medische behandeling in het buitenland voor Liu. “Dr. Sangay sprak zijn droefheid uit over rapporten waarin Liu Xiaobo gediagnosticeerd werd met een laat stadium van kanker. Hij heeft de Chinese autoriteiten aangespoord om Liu Xiaobo en zijn familie onmiddellijk toestemming te verlenen naar het buitenland te reizen voor medische behandeling.
“Op een positieve manier ben ik geïnspireerd door het groeiende aantal ware democraten zoals Liu Xiaobo in China. Het getij van de democratie bereikt geleidelijk de kusten van China en ik ben optimistisch dat Liu Xiaobo’s visie op een echt democratisch China binnenkort zal worden gerealiseerd,” verklaarde president Sangay.

Een verklaring van het Bureau van Justitie, Shenyang City, bevestigde de dood van Liu Xiaobo.

Inmiddels heeft Z.H. de Dalai Lama een oproep gedaan het gedachtegoed van Liu Xiaobo uit te blijven dragen.

(vertalingen TSG)
Bronnen: International Tibet Network website;
Central Tibetan Administration website;
www.amnesty.nl

Delen: