I.M. Tenzin Delek Rinpoche

Vandaag herdenkt de Tibet Support Groep Nederland Tenzin Delek Rinpoche. Hij overleed drie jaar geleden onder verdachte omstandigheden in een gevangenis in Tibet. Hij was 65 jaar en zat al 13 jaar in de gevangenis, daartoe veroordeeld door Chinese autoriteiten op basis van, volgens familieleden van Tenzin Delek Rinpoche, valse beschuldigingen. Tenzin Delek werd in 2002 gearresteerd in verband met een ontploffing op 3 april 2002 in Chengdu waarbij drie mensen gewond raakten. Hij werd ter dood veroordeeld op beschuldiging van terrorisme en het aanzetten tot seperatisme. De straf werd omgezet in levenslang in 2005. Later werd de straf omgezet naar een gevangenisstraf van 20 jaar.

Zijn nicht Nyima Lhamo vluchtte uit Tibet in 2016, om aandacht te vragen voor haar onder verdachte omstandigheden overleden oom en de schrijnende situatie van politieke gevangenen in Tibet. Sindsdien zet Nyima Lhamo zich actief in door onder meer getuigenis af te leggen in het Europese parlement, de VN Mensenrechtenraad en regeringen. Haar bezoek aan Nederland in 2017 maakte deel uit van haar Europese tour, waarbij ze ook ontmoetingen had met politici, mensenrechtenorganisaties, het publiek en de media. Zij zet haar werk voort vanuit India waar zij nu woont. Haar gezin in Tibet staat onder bewaking.

Nyima Lhamo in Den Haag 2017 © SOTC

De Tibet Support Groep Nederland zet zich in voor verbetering van de mensenrechten situatie in Tibet. Lees over Tashi Wangchuk en de acties voor zijn vrijlating. Deze taalactivist is veroordeeld op valse aantijgingen van seperatisme. Hij wil dat Tibetaans taalonderwijs in Tibet blijft bestaan.

Lees meer over de huidige mensenrechten situatie in Tibet

 

Foto bovenaan: AP

Bronnen: tibet.nu, savetibet.nl, Tibet.net

Delen: