Nieuwsbericht uit Tibet, door GuChuSum

Een Tibetaanse monnik die gevangen zat omdat hij in 2015 de 80ste verjaardag van zijne Heiligheid de Dalai Lama vierde in Tibet, is vrijgelaten, meldt GuChuSum.
Er wordt gezegd dat Choekyi uit het Phugu-klooster in Sichuan’s Serta County vrijgelaten is, na vier jaar gevangenisstraf in Sichuan’s Mianyang-gevangenis. Details over de vrijlating en de huidige gezondheidstoestand van de voormalige politieke gevangene -met constante gezondheidsproblemen- zijn op dit moment echter niet beschikbaar, vermoed wordt dat zijn slechte gezondheidstoestand echter de aanleiding is van zijn vrijlating.
Choekyi, nu 42, werd op 19 juni 2015 gearresteerd voor het vieren van de 80ste verjaardag van de verbannen Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama; hij werd kort vastgehouden in een gevangenis in de provincie Kangding in de prefectuur Ganzi. Een dag na zijn arrestatie arresteerde de politie Choki’s zus Kyizom en haar zoon Dakpa om hen na veertien dagen politiehechtenis vrij te laten, zonder enige aanklacht.
Choekyi werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf naar aanleiding van verzonnen beschuldigingen; het aanzetten tot separatisme, en hij werd later naar de gevangenis van Mainyang gezonden om de gevangenisstraf uit te zitten.
Volgens mediabronnen had Choekyi nierproblemen en geelzucht vóór zijn arrestatie en de daaropvolgende gevangenisstraf.
Choekyi, 38, komt uit het dorp Shosang, Nyitod Township, Serta.
De Stichting GuChuSum dringt er bij de Chinese regering op aan om zijn familieleden en artsen, in staat te stellen hem adequate medische zorg te bieden.


De GuChuSum Movement Association of Tibet is een organisatie gevormd door en voor voormalige politieke gevangenen uit Tibet. GuChuSum werd opgericht in 1991, in Dharamsala, India.
De Tibetwinkel in Amsterdam is onderdeel van de Stichting Tibet Support Groep Nederland en steunt de GuChuSum beweging door producten uit hun ateliers in te kopen.
LEES MEER over GuChuSum

foto top: A file photo of Choekyi Pic: TCHRD

bronnen: GuChuSum; Tibet.nu

Delen: