Confucius instituten geweerd

Toen Nederland een campus in China zou openen, geïnitieerd door de Rijksuniversiteit Groningen, trok Drs. B.J. de Bree aan de bel.

De Tibet Support Groep ontving eerder al veel signalen over pogingen tot beïnvloeding van universiteiten wereldwijd door China.

Chinese Confucius instituten dragen uit taalonderwijs en culturele uitwisseling te bieden, maar ondertussen zijn het propagandamachines. Het bagatalliseren van de situatie in bezet Tibet is daar onderdeel van. Een commissie van het Amerikaanse parlement komt nu met een rapport ‘De impact van China op het onderwijssysteem’, waarin wordt opgeroepen tot de sluiting van meer dan 100 Confuciaanse instituten in de VS. De Confuciaanse instituten worden een Paard van Troje genoemd.

Een aantal weken geleden besloot de Universiteit van Leiden al de samenwerking te beëindigen met het Confucius instituut waar zij twaalf jaar mee samenwerkte. “De Universiteit Leiden gaat eind augustus na twaalf jaar de samenwerking met het Chinese culturele Confucius Instituut beëindigen. Dat heeft de universiteit deze week bekend gemaakt. Het Confucius Instituut maakt deel uit van de Chinese overheid om wereldwijd de Chinese taal en cultuur te verspreiden. In een persbericht stelt de universiteit dat ze „het uitstekende werk dat het instituut heeft gedaan op prijs” stelt maar dat „de activiteiten niet meer aansluiten bij de Chinastrategie”. De universiteit wil het accent leggen op onderzoek in samenwerking met Chinese onderzoeksinstellingen zoals de Chinese Shandong universiteit.” Lees meer in NRC

Lees: Lees: Universiteiten onder druk

Bronnen: tibet.nu, NRC, ICT

Delen: