Wat gebeurt er in Larung Gar?

Hoe gaat het eigenlijk in Larung Gar?
Slecht, is de situatie in Larung Gar.
Afgelopen december kwamen nonnen en monniken die eerder verwijderd waren uit Larung Gar, terug om hun leraar Jigme Phuntsok te herdenken, de oprichter van het enorme Larung Gar studiecentrum. Direct na de herdenking moesten de nonnen en monniken Larung Gar verlaten, zij mochten zelfs niet eenmalig overnachten na de herdenkingsrituelen.
Begin januari 2019 werd in Bodh Gaya, India, een eerbetoon gehouden voor Khenpo Jigme Phuntsok, hij werd geroemd om zijn bijdrage aan het Tibetaans Boeddhisme en het onderricht ervan.

Sinds 2016 zijn zeker vijfduizend mensen onder dwang vertrokken uit Larung Gar omdat het volgens de Chinese autoriteiten ’te druk’ werd. Even zoveel woningen zijn vernietigd. Het Boeddhistische instituut Larung Gar werd in 1980 gesticht in Serthar door de Tibetaans Boeddhistische leraar khenpo Jigme Puntsok, op het hoogtepunt woonden en studeerden er eker 10.000 monniken, nonnen en leken-studenten.
Het is nu meer een toeristisch oord sinds de Chinese autoriteiten ook nog eens de leiding van Larung Gar overnamen. Chinese toeristen kunnen Larung Gar bezoeken, als zij ook maar netjes weer vertrekken.

In april jl. werd aangekondigd  nieuwe studenten zich niet meer kunnen aanmelden of vestigen in Larung Gar.
Er zijn nieuwe muren gebouwd om het complex om tegen te gaan dat nieuwe studenten zich zouden vestigen op het terrein.
In het verleden bouwden nieuwe studenten vaak zelf een huisje op het Larung Gar terrein, langzaam groeide dit Tibetaans boeddhistische onderwijsinstituut uit tot een waar oord van studie en bezinning. Helaas werd dat de Chinese autoriteiten een doorn in het oog en besloten zij hier een eind aan te maken.

Satelietfoto’s van Larung Gar, links januari 2016 en rechts april 2017

In een toespraak die de huidige leraar van Larung Gar, Khenpo Tsultrim Lodroe, hield op 11 april 2019, zei hij dat het een moeilijk jaar zou worden voor de huidige  bewoners van het instituut.

Ook Yachen Gar, een ander groot Tibetaans Boeddhistisch instituut in de regio Sichuan, heeft het zwaar te verduren.
Yachen Gar werd opgericht in 1985, en er studeerden zeker 10.000 monnike, nonnen en lekenstudenten. Door de afgelegen ligging kwamen er verder niet veel toeristen of bezoekers. In augustus 2017 echter, begn de Chinese overheid met de vernietiging van 2000 huizen van nonnen en monniken, en zij moesten het studiecentrum verlaten.
Een maand geleden zijn de Chinese autoriteiten wederom begonnen met het verdrijven van  nonnen en monniken die naar Yachen Gar gekomen waren vanuit andere gebieden. Deze mensen hebben huis noch haard en moeten een manier vinden om terug te keren naar hun geboorteplaats of op een andere manier zien te overleven. In 2018 werd al begonnen met het registeren van alle informatie die Chinese ambtenaren konden vinden in Yachen Gar over de studenten en inwoners, vooruitlopend op hun verdrijving van het complex.
Jarenlang hebben de Tibetaans boeddhistische nonnen en monniken hun leven gewijd aan devote studie in Larung Gar en Yachen Gar, het breekt hun hart om hun leraren, hun mede-studenten en vrienden achter te laten, een onzekere toekomst tegemoet gaand op een nog onbekende plek.

Klik hier en lees eerdere artikelen over Larung Gar.

 

bronnen: freetibet.org; tibet.net; tibet.nu
foto top: foto van Larung Gar, genomen in 2019 in  Tibet door anonieme bron (tibet.net)

Delen: