Verdwijnt Larung Gar?

In 2016 kwamen de alarmerende berichten binnen dat de Chinese autoriteiten waren begonnen met het vernietigen van woningen in het enorme Tibetaans Boeddhistische centrum Larung Gar. Het centrum Larung Gar was zo bijzonder omdat studenten, nonnen en monniken uit alle windrichtingen samen kwamen om het Tibetaans Boeddhisme te bestuderen en te beoefenen, Tibetanen én Chinezen.

Zeker 5000 mensen werden verzocht weg te gaan uit Larung Gar door de Chinese autoriteiten, en zij werden uiteindelijk afgevoerd met bussen naar hun dorp/stad van herkomst. Verschillende berichten spreken over arrestaties, heropvoeding, en opsluiting van nonnen en monniken die Garung Lar onvrijwillig verlieten.
Sommigen reisden naar de provincie Golog, waar zij onderdak vonden in het Tsidaklooster op uitnodiging van Khenpo Rigdar.
Verder moesten alle mensen echt ‘naar huis’. Voor hen was Larung Gar thuis.

In april 2017 werden 250 nonnen ‘verwijderd’ uit Larung Gar, hun woningen met de grond gelijk gemaakt, en de Chinese autoriteiten lijken daarmee hun streefgetal gehaald te hebben.
Het Boeddhistische instituut Larung Gar werd in 1980 gesticht in Serthar door de Tibetaans Boeddhistische leraar khenpo Jigme Puntsok. Op het hoogtepunt woonden en studeerden er rond de 10.000 monniken, nonnen en leken.

 

foto: Jesse Rockwell

bronnen: The Tibet Post, foto: Jesse Rcokwell

 

Delen: