Losar: ས་ཕོ་ཁྱི་ལོ། het jaar van de Aarde Hond

Tibetaans Nieuwjaar, Losar: ས་ཕོ་ཁྱི་ལོ། het Tibetaanse jaar van de Aarde Hond, het jaar 2145 begint!

Maak je klaar voor Tibetaans Nieuwjaar.
De feesten beginnen op de nieuwe maan op vrijdag 16 februari 2018 en duren enkele weken. Het is het Tibetaanse jaar 2145, het jaar van de aardhond.
Losar, de Tibetaanse nieuwjaarsviering, is terug te voeren tot de pre-boeddhistische tijd toen de Tibetanen de Bön-religie beoefenden. Het was een jaarlijkse spirituele ceremonie waarbij mensen wierook offerden aan lokale geesten, goden en beschermers. Lo betekent Jaar en Sar betekent Vers of Nieuw. Traditionele Tibetaanse Losar-feesten worden gedurende vijftien dagen gevierd met wierook, mantra’s, offers aan kloosters, monniken en lama’s, gebeden voor verzoening, evenals bezoeken aan familieleden en verschillende feesten. Tibetaanse boeddhisten zien het festival als een overwinning van het goede op het kwade.
Ter voorbereiding op Losar, in de laatste dagen van het oude jaar, spannen mensen zich in om problemen op te lossen en negativiteit van het voorgaande jaar te verwijderen. Gedurende deze tijd voeren Tibetaanse kloosters en tempels speciale ceremonies uit om negatieve elementen uit het oude jaar te verdrijven, zodat ze niet naar het nieuwe jaar worden meegenomen. Lama’s en monniken doen een week lang rituelen, vaak met als hoogtepunt lama dansen.
In privéwoningen bereiden gezinnen zich voor op het nieuwe jaar door nieuwe kleren te maken, hun huis schoon te maken en bepaalde gerechten voor te bereiden.

Hoe je voor te bereiden op Losar, Tibetaans Nieuwjaar:

Maak je huis schoon en wit. Poets je huis grondig, vooral de keuken.

Vervang oude gebedsvlaggen door nieuwe.

Bezoek je plaatselijke klooster, doe offers van smaken en gebeden aan Lamas en geesten. Betaal je schulden, verontschuldig je voor enig wangedrag en los alle negativiteit van het afgelopen jaar op.


Naai voor jezelf een nieuwe set kleren om op nieuwjaarsdag te dragen.

Je hebt een warme muts en wat zware koraaljuwelen nodig.
Maak een nieuw paar jak leren laarzen om je nieuwjaarsoutfit af te maken.

Kleed je jaks voor de gelegenheid aan in hun mooiste outfits.

Maak een nieuwjaarsaltaar bij u thuis met 7 offerschalen om rijkdom en overvloed te vragen. Het altaar kan wierook, boter, een Boeddha-afbeelding, een stupa, fruit, brood, Tampa, water, bloemen, kaarsen en snoepjes hebben. Bied een witte zijden sjaal of khata aan aan de goden op het altaar.

Voer traditionele dansen uit in ceremoniële maskers om boze geesten te verdrijven en plaats te maken voor een schone, frisse start.

Strooi gerstemeel, Tsampa, rond voor veel geluk.
Zet vuurwerk buiten het huis om boze geesten weg te jagen.
Geniet van eten met vrienden en familie. Eet traditionele gerechten zoals Desi – ceremoniële zoete rijst, Guthuk vleesstoofpot met noedels en Chang – gefermenteerd rijstbier. Zing en chant traditionele mantra’s. Dans met iedereen in de gemeenschap. In New Years zeggen mensen: “Losar Bey Tashi Delek”, wat “Welvaart en goede wil voor het nieuwe jaar” betekent.

Kalligrafie © 2018 Puntsok Tsering

bronnen: Five Seasons Medicine; Puntsok Tsering

Lees meer over Losar 2018

Bezoek onze webwinkel en koop benodigdheden voor uw losar viering

Delen: