Leeuw van Ling

Het boek ‘De krijgsliederen van koning Gesar’, Douglas J. penick, €19,95 is nu verkrijgbaar in de Tibetwinkel.

Leeuw van Ling, door ine van schaik
Een welhaast duizend jaar oud epos herverteld, verhalend over de omzwervingen van Gesar als directe emanatie van Padmasambhava, die ‘de leer van de Boeddha naar het land van sneeuw heeft gebracht en het buitengewone pad van meditatie [heeft] onderwezen zodat de mensen zich kunnen bevrijden van hun geestelijke slavernij’. Het is aan Gesar ‘in deze wereld het koninkrijk van verlichting te brengen’. Zijn ‘zuivere hart zal door deze wereld vliegen als een nimmer zwenkende pijl’.
Gesar van Ling en zijn gevleugelde wonderros Kyang Go Karkar − ‘als één in hun wilde galoppades over de vlaktes’ − werken aan het realiseren van deze opgave door zich te bewegen naar de ‘vijanden van de vier windrichtingen’, maatschappelijke krachten die het vertrouwen in de fundamentele welwillendheid van de mensheid ondermijnen.

Gesar weet zich opgenomen in het hart van het Tibetaanse volk – ‘(…) door nu en in de toekomst de naam van Gesar, Leeuw Koning van Ling, aan te roepen, door het zingen van zijn liederen en van zijn daden te verhalen, door zijn inspiratie en heldhaftige discipline op te roepen; moge (…) het vertrouwen en de macht van goedheid van deze wereld blijven bestaan’. Ki Ki So So…

Penick, Douglas J., De krijgsliederen van koning Gesar. Nieuwerkerk a/d IJssel: Asoka, 2016 – 160 p., ISBN 978 5670 359 2

De krijgsliederen van koning Gesar
Delen: