Dalai Lama bezorgd om de situatie in Myanmar

Dalai Lama dringt er bij Suu Kyi op aan te spreken over de vervolgde Rohingya uit Myanmar. De oppositieleidster heeft niet afdoende gereageerd op de Rohingya-crisis, mogelijk is zij bang om haar kiezers te verliezen, met het oog op de verkiezingen later dit jaar
De Dalai Lama heeft collega-Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi aangemoedigd meer te doen om Myanmar’s
vervolgde Rohingya-minderheid te helpen in deze crisis.

De Dalai Lama  sloot zich in maart jl. al aan bij de oproep van Paus Francis, om het geweld in Myanmar te stoppen.

De Verenigde Naties zeggen dat het geweld van Myanmar-boeddhisten tegen Rohinga-moslims etnische zuivering betreft en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid.

De Tibetaans-Boeddhistische leider onthulde dat hij persoonlijk contact heeft gehad met Aung San Suu Kyi en haar verzocht heeft haar invloed te gebruiken om een vreedzame oplossing te zoeken voor dit probleem.

“Alle grote religies van de wereld brengen een boodschap van vrede en mededogen, dus het is vooral verdrietig als we horen dat geweld gebruikt wordt in de naam van een religie, zoals de zeer ongelukkige gebeurtenissen met betrekking tot de moslimgemeenschap in Myanmar,” schreef hij, verwijzend naar de benarde toestand van de meer dan één miljoen Rohingya die in Rakhine wonen, aan de westkust van Myanmar. Myanmar is een boeddhistisch meerderheidsland.

Suu Kyi, die 15 jaar lang onder huisarrest werd gehouden omdat ze tegen het leger van Myanmar opstond, lijkt de machtige generaals niet in de hand te kunnen houden ondanks het feit dat zij met haar partij National League for Democracy een grote overwinnRohingyaing behaalde bij de historsche verkiezingen van 2015.

Nog een Nobelprijswinnaar, Desmond Tutu, heeft afgelopen donderdag in een brief Suu Kyi gemaand tot actie. Zuid-Afrika’s uitgesproken aartsbisschop Desmond Tutu sloot zich aan bij het groeiende koor van invloedrijke stemmen die Aung San Suu Kyi veroordelen wat betreft de behandeling van de Rohingya moslims door de Myanmar-regering en moedigt haar aan om in te grijpen.

De Dalai Lama is bezorgd, bekijk de video van Himachal Pradesh News van 6 september 2017

De Dalai Lama keurt geweld tegen moslims af zegt hij in deze opname van Channel4News.

Bronnen: Himachal Pradesh News; Channel4News; Reuters

Delen: