De derde pool: nieuwe bedreiging van het milieu in de Himalaya

China gaat in de Himalaya een netwerk van  chemische regenmakers plaatsen op het Tibetaans plateau, schrijft Popular Mechanics.
Om een watertekort te bestrijden worden in de Himalaya series van deze regenmakers aangelegd.
10 Miljard ton water moet het op gaan leveren, deze wolkenmakers. China’s Aerospace Science and Technology Corporation ontwierp de machines hiervoor.
Honderden branders staan al, zij verbranden chemische vloeistof, om zilverjodide op te wekken, deze kunnen wolken vormen.
Zilverjodide is niet veilig voor de mensen in de directe omgeving.
Wat is het effect op de omgeving op de lange duur?

Het kan ook anders. De ijs-stupa. Ladakh is een trans-Himalaya bergwoestijn in het uiterste noorden van India met dorpjes op 2700 tot 4000 meter hoogte. Het is een koude woestijn met wintertemperaturen van  -30° C, en over een jaar genomen valt er maar 100 mm regen/sneeuw. Dorpjes liggen aan bergstroompjes die in de Indus en andere rivieren uitkomen. Afgelopen winter startte na twee jaar proefdraaien bij het SEMCOL Alternative Institute het fabriceren van een ijs-stupa. Het Pheyangklooster vlakbij het instituut ziet toe op de totstandkoming van de ijs-stupa uit kunstmatige glaciers  die water opslaan (in de vorm van ijs). Zij kunnen boeren water leveren wanneer zij dit nodig hebben.

Deze opslag van water in de vorm van ijs is een project dat geïnitieerd is door ZH Drikung Skyabgon Chetsang Rinpochey, en wordt uitgevoerd in samenwerking met SECMOL. Om toekomstige innovaties een platvorm te bieden wordt The Himalayan Institute of Alternatives, Ladakh(HIAL) opgericht.

Sonam Wangchuk, een van de makers van de ijs-stupa’s, heefthinmiddels alweer een milieuvriendelijk project: hij heeft prefab, door zonne-energie verwarmde hutten ontworpen voor het Indiase leger zodat zij zelfs in de heftigste kou in de bergen kunnen verblijven.

De hutten zijn eco-vriendelijk en in de bergen van Ladakh, Wangchuk’s thuis, een van de koudste bergwoestijn op aarde, blijven mensen toch warm, aldus Economic Times. Lees meer hierover.

Meer informatie volgt.

Wat is zilverjodide?
Bronnen:

www.popularmechanics.com

Economic Times, India Times,

http://icestupa.org

foto top: Pixabay

Delen: