Zanger Gonpo Tenzin vrijgelaten

De Tibetaanse zanger Gonpo Tenzin werd met open armen ontvangen na zijn vrijlating op 2 augustus 2018. Chinese autoriteiten lieten de populaire Tibetaanse zanger vrij na een gevangenisstraf van drie en half jaar wegens het zingen van liederen over het juk van de Chinese wetten waaronder Tibetanen leven, aldus Tibetaanse bronnen.

Zanger Gonpo Tenzin, 32 jaar, inwoner van het dorp Shachu in de gemeente Septra in de provincie Driru, werd op 2 augustus jl. op vrije voeten gesteld. Zijn straf van drie en een half jaar heeft hij volledig uitgezeten. Details over zijn fysieke gezondheid zijn nog niet bekend. Ook is onbekend waar hij werd vastgehouden.

Op 15 april 2015 werd Gonpo Tenzin veroordeeld door een Chinese rechtbank tot drie en half jaar gevangenisstraf. Bij zijn vrijlating, de foto werd door een luisteraar van de uitzendingen van RFA (radio free Asia) ingestuurd, droeg  Tenzin traditionele Tibetaanse kleding. Op de foto is ook te zien hoe Tenzin door een groep supporters wordt opgewacht. De locatie is niet bekend. Tenzin stond al op een verdachtenlijst van de politie toen hij werd opgepakt op 30 november 2013 in Lhasa, de hoofdstad van Tibet, na het “vermijden van detentie door het schuilen op verschillende plaatsen in de stad” melden anonieme Tibetaanse bronnen. Een andere Tibetaanse zanger, Trinley Tsekar was tien dagen eerder al gearresteerd.

“Aanzetten tot seperatisme”

RFA sprak ook met een bron uith Lhasa die de vrijlating van Tenzin bevestigde, deze bron vertelde dat Tenzin 1 augustus al zou worden vrijgelaten. “Toen zijn familie en vrienden bij de Chinese gevangenis kwamen om hem op te halen, wilden de Chinese autoriteiten hem in eerste instantie niet laten gaan. Hij mocht niet mee met de groep familie en vrienden maar werd door de Chinezen naar zijn huis gebracht.”

“Lokale Chinese autoriteiten beschuldigden hem indertijd van het zingen van reactionaire liederen en deelname aan protesten tegen mijnbouw. Hij werd beschuldigd van aanzetten tot seperatisme.”Aldus de anonieme bron.

Populair onder Tibetanen

Vooral onder jonge Tibetanen was zanger Gonpo Tenzin erg populair. Zijn albums gingen voornamelijk over thema’s als Tibetaanse eenheid en de promotie van de Tibetaanse taal. Het lief “Hoe Kunnen We Een Nieuwjaarsviering Hebben In Tibet?” was volgens bronnen de belangrijkste aanleiding tot zijn arrestatie.

“Het lied raakte een snaar bij de Tibetanen die het ongepast vonden Losar, Tibetaans nieuwjaar, in Tibet te vieren onder de huidige omstandigheden in Tibet”, aldus het in India gevestigde Tibetan Centre for Human Rights and Democracy in December 2013. “Gonpo Tenzin’s populariteit werd groter nadat het lied een hit werd.”

China heeft Tibetaanse schrijvers, kunstenaars, zangers en onderwijzers gevangen gezet vanwege het uitdragen van de Tibetaanse nationale en culturele identiteit en taal(rechten) sinds de protesten van 2008.

Tibetaanse zanger Gonpo Tenzin wordt begroet door supporters na zijn vrijlating uit de gevangenis op 2 augustus 2018.
De foto werd ingezonden door een RFA luisteraar.

Reportage van Lhuboom en Dawa Dolma voor de RFA’s Tibetan Service. Vertaald naar het Engels door Dorjee Damdul en Richard Finney. Vertaald naar het Nederlands en bewerkt door de Tibet Support Groep Nederland.

Bronnen: RFA.org

Foto top: Photo sent by an RFA listener, rfa.org

Delen: