Tibetaans boeddhistische nonnen in Chinese heropvoedingskampen

Tibetaans boeddhistische nonnen krijgen in Chinese heropvoedingskampen te maken met seksueel geweld, melden verschillende bronnen.

Zonder veroordeling of juridische procedure worden Tibetaans boeddhistische nonnen opgesloten in Chinese heropvoedingskampen. Het Tibetan Center for Human Rights (TCHRD) heeft rapporten uitgebracht waar uit blijkt dat China verschillende programma’s heeft opgezet om hun partij-educatie op te dringen aan Tibetanen, vooral Tibetanen met een religieuze achtergrond zoals de nonnen uit Tibetaanse kloosters.

“Een verklaring uit eerste hand, opgesteld door een voormalige gevangene onthult de horror die plaatsvindt onder het mom van “educatie”, achter de muren van “heropvoedingscentra” opgericht door de Chinese autoriteiten”, aldus TCHRD. Deze verklaring bevat het relaas van een Tibetaanse monnik die vast zat in zo’n centrum. Aan zijn gevangenschap ging geen juridische procedure vooraf.

Volgens deze monnik was het doel hen te ”brainwashen”, op politiek en ideologisch vlak door de gevangenen ‘rode’ liedjes te leren. En door ze militaire training te laten volgen. Ze moesten elkaar bespotten en hun spirituele leiders belachelijk maken, inclusief de Dalai Lama, volgens het rapport in International Lacroix door Sang Jiepa.  In het rapport is de opgetuigd verklaring van de monnik opgenomen waarin hij omschrijft hoe heftige militaire drills ertoe leidden dat nonnen het bewustzijn verloren waarna Chinese soldaten de vrouwen misbruikten. “Veel nonnen verloren tijdens de heftige militaire oefeningen het bewustzijn. Deze nonnen werden door Chinese officieren afgevoerd en betast”, aldus de Tibetaanse monnik. “Tijdens een van deze oefensessies stortten werkelijk alle nonnen in en raakten bewusteloos. Binnen de kortste keren snelden Chinese officieren toe om de nonnen naar binnen te brengen. Wie weet wat ze daar met hen deden? Ik hoorde dat de nonnen seksueel misbruikt zijn.” Sinds de invasie van Tibet door China in 1950 zijn de mensenrechten van de Tibetanen op vele manieren getreden.

Een getuige uit Tibet die vele ontberingen heeft doorstaan tijdens zijn gevangenschap is de Tibetaans boeddhistische monnik Kusho Bagdro ((Tenzin Bagdro), geboren in 1968 in Tibet. Na zijn gevangenschap ging hij naar India waar hij nu woont in het Tashi Choeling klooster in McLeod Ganj, Dharamsala, Himachal Pradesh. Bagdro voert actie om de situatie in Tibet bekend te maken. Hij demonstreert, schrijft boeken en spreekt op scholen. Lees meer

Ook in McLeod Ganj woont Nyima Lhamo. Zij ontvluchtte Tibet na de verdachte dood van haar oom Tenzin Delek Rinpoche in de Chinese gevangenis in Tibet. Zij reist de wereld rond om aandacht te vragen voor de mensenrechten situatie in Tibet. In 2017 bezocht zij in dit kader Nederland.

Tenzin Delek Rinpoche overleed drie jaar geleden onder verdachte omstandigheden in een gevangenis in Tibet. Hij was 65 jaar en zat al 13 jaar in de gevangenis, daartoe veroordeeld door Chinese autoriteiten op basis van, volgens familieleden van Tenzin Delek Rinpoche, valse beschuldigingen. Tenzin Delek werd in 2002 gearresteerd in verband met een ontploffing op 3 april 2002 in Chengdu waarbij drie mensen gewond raakten. Hij werd ter dood veroordeeld op beschuldiging van terrorisme en het aanzetten tot seperatisme. De straf werd omgezet in levenslang in 2005. Later werd de straf omgezet naar een gevangenisstraf van 20 jaar.

Zijn nicht Nyima Lhamo vluchtte uit Tibet in 2016, om aandacht te vragen voor haar onder verdachte omstandigheden overleden oom en de schrijnende situatie van politieke gevangenen in Tibet. Sindsdien zet Nyima Lhamo zich actief in door onder meer getuigenis af te leggen in het Europese parlement, de VN Mensenrechtenraad en regeringen. Haar bezoek aan Nederland in 2017 maakte deel uit van haar Europese tour, waarbij ze ook ontmoetingen had met politici, mensenrechtenorganisaties, het publiek en de media. Zij zet haar werk voort vanuit India waar zij nu woont. Haar gezin in Tibet staat onder bewaking.

Bronnen: Tibetan Journal, Wikipedia, Facebook, Tibet.nu

Delen: