Ontmoet Yak Girl, Dorje Dolma

YAK GIRL: GROWING UP IN THE REMOTE DOLPO REGION OF NEPAL.

Boekpresentatie: 14 november 2018, AKI Enschede, Hulsmaatstraat 35 in Enschede.
Toegang €5,- studenten en docenten gratis toegang.
De boekpresentatie start om 12:30 uur, aansluitend is er tijd om vragen te stellen aan de schrijfster.
Om 14:00 uur begint de docu-film ‘The Only Son’.

Klik hier en koop het boek Yak Girl

Sumchog en Dorje Dolma

Dorje Dolma werd geboren in een Tibetaanse familie die leefde in een van de meest ontoegankelijke plaatsen op aarde; hoog in de Himalaya, aan de grens van Tibet; Dolpo.
Dolpo is een verlenging van het Tibetaanse plateau en de dalbodems liggen daar op meer dan 4000 meter hoogte. Het is een magisch gebied, met passen van 5000 meter en hoger.
Dorje Dolma was de oudste van elf kinderen waarvan maar zesde zware levensomstandigheden overleefden.
Dorje had geen toegang tot stromend water, elektriciteit, telefoon, school en dokters, behalve lokale lama’s die kruiden en gebeden toepasten. Dorje begon met het hoeden van de geiten, schapen en jaks van de familie, toen ze vijf was. Tegen de tijd dat ze zeven jaar was, beschermde ze hen tegen wolven en sneeuwluipaarden.

Dorje. Foto: Duksangh Sherpa

Toen Dorje tien jaar was, namen haar ouders haar mee op een maandlange reis, door weer en wind, naar Kathmandu, wegens gezondheidsproblemen van Dorje. In Kathmandu ontmoetten zij na een moeilijke tijd, westerlingen die hen hielpen. Deze mensen brachten Dorje naar de VS waar zij de nodige operaties onderging, en uiteindelijk ook een opleiding kon volgen.
Ze studeerde aan de Universiteit van Colorado en haalde haar diploma Fine Arts, en begon te werken als lerares voor kleine kinderen.
Dorje zet zich in om omstandigheden in haar geboortestreek te verbeteren.
Yak Girl is haar eerste boek.

Dorje met haar ouders en zussen

‘Mijn geboortestreek is prachtig, niemand wil er weg, maar voor scholing en medische zorg moet men wel’, aldus Dorje. Deel van de opbrengst van haar boek gaat naar haar stichting, de Dolpo Tulku Foundation, die werkt aan betere voorzieningen in Dolpo.

IT RUNS IN THE FAMILY
Bijzonder is dat een van de zussen van Dorje, Samchog, in Nederland deze boekpresentatie voor haar heeft georganiseerd. Sumchog heeft ook haar familie ooit verlaten wegens gezondheidsproblemen. Sumchog Ke werd in 1990 geboren in Dolpo. In mei 1996 is zij samen met een andere broer en zus door Nederlandse ouders geadopteerd. Zij werd geadopteerd omdat zij ernstige brandwonden op haar hoofd had en medische zorg nodig had. In het brandwondencentrum Beverwijk werd Sumchog geopereerd. Inmiddels woont zij nu 16 jaar in Nederland.

Sumchog is beeldend kunstenaar. Al op 13-jarige leeftijd deed zij mee aan een promotiefilm voor de humnaitaire hulpstichting ROKPA; de film ‘Under the eyes of the Buddha’. Sumchog en haar broer en zussen zijn zelf ooit door ROKPA geholpen.
In december 2005 besloot Sumchog met haar Nederlandse moeder Marie-Louise Kersbergen om een kleinschalige humanitaire hulpstichting voor haar geboorteplaats in Dolpo, Nepal, op te richten. Door veel op te treden en schilderijen t.b.v. haar stichting te verkopen heeft zij al vele kleine projecten in Dolpo kunnen realiseren.

Sumchog en haar broer Pema spelen de hoofdrol in “THE ONLY SON”.
“THE ONLY SON” (2012) is een documentaire van Simonka de Jong. Het gaat over onze Tibetaans familie uit Dolpo in Nepal, waarvan de kinderen in verschillende culturen zijn opgegroeid. Mijn broer Pema is opgegroeid in het kinderhuis van ROKPA in Kathmandu. Toen hij achttien jaar oud was, moest hij van zijn ouders trouwen met een meisje uit hun bergdorpje.
Iedereen in de familie heeft zo zijn eigen opvatting over dit uithuwelijken. Deze film is een zoektocht naar een oplossing voor een betere toekomst voor student Pema Gurung.

 

Bronnen: nepalitimes.com; sumchog-kersbergen.co

Delen: