Afscheid van Palden Gyatso, dappere Tibetaanse monnik is niet meer.

PALDEN GYATSO 1933-2018

De Tibet Support Groep ontving vanochtend van Kusho Bagdro het bericht dat Palden Gyatso is overleden. Het verdriet spreekt uit het bericht van Kusho, die met Palden in de Drapchi gevangenis zat. Pas geleden heeft hij afscheid kunnen nemen van Palden Gyatso, die hem zeer na stond.

Kusho Bagdro is niet de enige die geraakt werd door de dapperheid en vriendelijkheid van Palden Gyatso.
Onderaan dit bericht een prachtig gedicht van zanger/kunstenaar Loten Namling.
Robert Koelewijn, fotograaf, ontmoette Palden Gyatso in Nederland in 2008 en schreef daarover het volgende:
‘Op 10 december 2008 de dag van de mensenrechten, werd ik door Jan Willem voorgesteld aan Palden Gyatso. Een bijzonder ontmoeting die me altijd bij zal blijven, ontroerend en een gevoel dat niet is te omschrijven, ondanks zijn ontberingen totaal geen haat maar een zuiver compassie, Palden mijn gebeden zijn voor jou, en dat het pad van verlichting en bevrijding van je karma je deel mag vallen. Dank je, voor je mooie bijzondere ontmoeting.’

Palden Gyatso, foto Robert Koelewijn

Kusho Bagdro is een Tibetaanse monnik die in India woont, net als Palden Gyatso in zijn laatste jaren. Zij ontmoetten elkaar destijds in de Drapchi gevangenis toen zij een cel moesten delen in gevangenschap.  De Drapchi gevangenis, die bekend staat als een van de meest afschrikwekkende en mensonterende gevangenissen van het Chinese bewind. Onder onmenselijke omstandigehden moesten zij daar zien te overleven. ‘Vlak voor Palden Gyatso zijn laatste adem uitblies, zag ik nog kans hem te bezoeken’, aldus Kusho. ‘We spraken meer dan een uur en Palden sprak uitgebreid over zijn tijd in gevangenschap en de ontberingen die hij heeft doorstaan. Nu is de oudste nog levende Drapchi-overlevende Takna Jigme Sangpo, hij woont nu in Zwitserland. Ik heb eenzame tranen geplengd uit gemis, denkend aan mijn voormalige medegevangenen. Er waren meer dan honderd politieke gevangenen die tegelijk met ons gevangen zaten en waarvan velen de barre omstandigheden en wrede martelingen van de Chinese gevangenisbewakers niet hebben overleefd.’Kusho betuigt zijn medeleven aan Palden Gyatso en alle gevangenen en onbezongen helden van Tibet, die hun leven hebben gegeven voor Tibet en de mensheid: ‘Bodgyalo. Free Tibet’.
De TSG heeft Kusho Bagdro bedankt voor ijn verhaal en u kunt een deel van zijn verhalen lezen in het boek dat bij de TSG te verkrijgen is,’Tibetan spirit cannot be crushed’. Eerder schreven we hierover op deze website, klik hier om het te lezen.

Kusho Bagdro spreekt met Palden Gyatso

DHARAMSHALA, 15 november: De Tibetaanse voormalig politiek gevangene en bekende belichaming van folterpraktijken door China in bezet Tibet, Palden Gyatso, verkeert in slechte gezondheid. De 85-jarige Tibetaanse monnik, momenteel onder de hoede van het Kirti Jepa klooster, is bedlegerig.
Gyatso, die 33 jaar in de Chinese gevangenis en concentratiekampen in bezet Tibet doorbracht, zei dat hij leed aan zwakte en aan lever gerelateerde complicaties sinds de laatste paar maanden. ‘Ik heb de dokter gezegd dat ik niet bereid ben een nieuwe operatie te ondergaan, ook al betekent dat de dood,’ zei hij. De Tibetaanse activist heeft veel gewicht verloren en is in een zwakke fysieke toestand. ‘Ik ben blij en gezegend dat ik zo lang heb geleefd. Ik was ook gezegend  toen ik de gevangenis overleefde, ik was bijna uitgehongerd. Ik  overleefde in tegenstelling tot veel van mijn vrienden die voor mij stierven,’zei hij, liggend in zijn kamer die hij de afgelopen zeven jaar zijn huis heeft mogen noemen.
De Tibetaanse monnik die in 1933 in Panam in de Tibetaanse autonome regio werd geboren, werd in 1959 gearresteerd tijdens protesten tijden het hoogtepunt van de Chinese invasie, hij leidde een groep monniken in een vreedzame opstand.  Drieëndertig jaar lang zat hij gevangen in kampen en gevangenissen.
Hij ontvluchtte Tibet, na zijn vrijlating in 1992.
In ballingschap werd hij het gezicht van China’s culturele genocide in Tibet en de onderdrukking van het Tibetaanse volk. Hij toerde rond de wereld met Chinese martelwerktuigen, die allemaal werden gebruikt tijdens de tientallen jaren van marteling, ondervraging en ‘mentale hervormingen’.
Zijn persoonlijke verhalen en getuigenissen uit de eerste hand, over de onmenselijke behandeling door China, werden gehoord in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in 1995 in Genève en in het inaugurale Oslo Freedom Forum in 2009. In 1998 kreeg hij de John Humphrey Freedom Award van de Canadese mens rechtengroep Rechten en democratie.

Kusho Bagdro schreef ook nog: ‘van de gevangenen die met ons in Drapchi zaten hebben velen de martelingen en ontberingen amper of niet overleefd. Ik denk aan Yulo Dawa Tsering Rinpoche, Tenpa Wangdak, Thupten Tsering, Thupten Namdol, Lobsang Tsudue, Tenpa Puljung, Tashi Tsering, Takna Jigme Sangpo, Tsengoe, Tsundue, en Kalsang Tsoetop.’

Lees het boek ‘Fire under the snow’ van Palden Gyatso, klik hier.

LOTEN NAMLING, Tibetaans zanger/kunstenaar, publiceerde vandaag 30 november 2018, dit gedicht:

A Sun No More!
I stood early to watch the sunrise
On top of a hill near Kathmandu
Clouds shrouded the mystic mountains
Of the distant Himalayas
Like shadows of giant warriors
They knelt and wept
Like dew drops flowing down
sweet petals of Rhododendrons …
The sun was late
Very late…
Something unusual hung in the air
crows and the long tailed Himalayan birds
whispered quietly to each other
Mantras perhaps?
I wondered why…
…At last last the sun came out
And I asked her why she so was so late today
“a great soul had left this world” she replied
She was delayed on the Dauladhars
Paying homage to a fellow sun
A “sun” called Palden Gyatso…
unable to bear the sadness further
She quickly disappeared behind the clouds
This morning on the hill
was no imagination
A brave warrior of Tibet had died
My heart sank and tears rolled down
My throat dried painfully
And I could only join the crows
and the long tailed birds of the Himalayas
whispering with them
Om Mani Padme Hum!
Om Mani Padme Hum!
Om Mani Padme Hum!

Palden Gyatso, fotograaf onbekend, de foto komt van de FB site van Loten Namling

 

bronnen: Phayul.com; Facebook; Robert Koelewijn; Kusho Bagdro; Loten Namling

foto top: Palden Gyatso door Robert Koelewijn

Delen: