Lang Leve de Dalai Lama

Op deze Wereld Vluchtelingendag herinner ik mij één van de meest beroemde, succesvolle en liefdevolle vluchtelingen die ik ken, Zijne Heiligheid de 14de Dalai Lama.
De opstand in Tibet die begon op 10 maart 1959 in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa was een krachtige opstand van iets minder dan twee weken, gericht tegen de Chinese overheersing en communistische hervormingen in Tibet. In de opstand lieten duizenden Tibetanen het leven. Deze gebeurtenis had tot gevolg dat de toentertijd 23-jarige leider, de veertiende Dalai Lama Tenzin Gyatso, op 17 maart 1959 de grens over vluchtte naar India, over het Himalaya gebergte.
En ik durf te zweren, dat dankzij deze wanhopige en levensgevaarlijke onderneming, ik vandaag nog (letterlijk) in leven ben! Ik ben zo gezegend geweest om Zijne Heiligheid verschillende keren te hebben mogen ontmoeten, en zijn kostbare leringen te hebben mogen ontvangen, zodoende ook een nieuwe en positieve wending aan mijn leven te geven! Mijn eeuwige dankbaarheid daarvoor!
In stilte, bezinning en eerbied, en met gevouwen handen neem ik mijn toevlucht tot mijn guru’s, de Boeddha, de Dharma, en de Sangha! Lang Leve de Dalai Lama…en Moge Vrijheid dalen over Tibet en het Tibetaanse volk!

Rare Snapshot of a young Dalai Lama
A young Dalai Lama in March of 1951 being offered a Mandala (a symbolic representation of the Universe in its purest form) containing the remains of the Buddha’s two closest disciples…
From Dungkar Monastery, SW Tibet. At this point the Dalai Lama still had not left Tibet as he was attempting to negotiate with the Chinese Red Army Generals and Mao. By 1959 Prime Minister Nehru of India offered His Holiness and the Tibetan diaspora safe haven along the Indian Himalayas and South India.
This picture was offered yesterday from a friend on the path, originally from Yale University library.
My precious teacher, The Bodhisattva of Compassion, please stay with us and continue to teach – endlessly so. May every being who hears and practices your instructions be liberated from suffering in this very life.
Sarva Mangalam
May All Be Auspicious!
In Loving Kindness
Metta
Chokyi Dhakpa
Michael Gregory
Delen: