Nyima Lhamo eert Tenzin Delek Rinpoche

Nyima Lhamo vluchtte weg uit Tibet om de wereld haar verhaal te vertellen, het verhaal over haar oom, Tenzin Delek Rinpoche die stierf in een Chinese gevangenis. Op 12 juli 2019 schreef Nyima:

July 12th
Outside world looks
Beautiful sunny day
But six million Tibetans
Are under flooding of tears.
July 12th
My hero’s day
Tenzin Delek Rinpoche
You are my hero
You are the hero of this world
Who contributed life for
All other being’s happiness.
Miss you forever my hero.

‘…. Tenzin Delek championed the aspirations of Tibetans in Tibet and worked tirelessly for the rights and needs of Tibetans because he knew the occupying Chinese government would not.
His niece, Nyima Lhamo, has also sacrificed so much – escaping into exile, leaving her family behind so that she could bring news of the unbelievable treatment of this great man, his family and his community. You are a Tibetan champion Nyima la, and I salute you.’
Mandie Mckeown, International Tibet Network

Tenzin Delek Rinpoche overleed vier jaar geleden onder verdachte omstandigheden in een Chinese gevangenis in Tibet. Hij was 65 jaar en zat al 13 jaar in de gevangenis, daartoe veroordeeld door Chinese autoriteiten op basis van, volgens familieleden van Tenzin Delek Rinpoche, valse beschuldigingen.
Tenzin Delek werd in 2002 gearresteerd in verband met een ontploffing op 3 april 2002 in Chengdu, waarbij drie mensen gewond raakten. Hij werd ter dood veroordeeld op beschuldiging van terrorisme en het aanzetten tot seperatisme. De straf werd omgezet in levenslang in 2005. Later werd de straf omgezet naar een gevangenisstraf van 20 jaar.
Zijn nicht Nyima Lhamo vluchtte uit Tibet in 2016, om aandacht te vragen voor haar onder verdachte omstandigheden overleden oom en de schrijnende situatie van politieke gevangenen in Tibet. Sindsdien zet Nyima Lhamo zich actief in door onder meer getuigenis af te leggen in het Europese parlement, de VN Mensenrechtenraad en regeringen. Haar bezoek aan Nederland in 2017 maakte deel uit van haar Europese tour, waarbij ze ook ontmoetingen had met politici, mensenrechtenorganisaties, het publiek en de media. Zij zet haar werk voort en reist de wereld over. Haar gezin in Tibet staat onder bewaking.

Nyima Lhamo in Den Haag 2017 ┬ę SOTC

 

Delen: