Boeddhistisch centrum Yachen Gar verder afgesloten

Autoriteiten in de provincie Sichuan in West-China hebben strakke reisbeperkingen opgelegd aan het Tibetaanse boeddhistische centrum van Yachen Gar, bezoeken van buiten het gebied geblokkeerd en controleposten ingesteld om de bewegingen van voertuigen te volgen, zeggen Tibetaanse bronnen. De nieuwe beperkingen volgen op de inspanningen die in mei zijn begonnen om het aantal monniken en nonnen die in het uitgestrekte complex in het district Palyul (Baiyu) in de prefectuur Kardze (in het Chinees, Ganzi) wonen, te verminderen, met duizenden gedwongen uit en teruggestuurd naar hun geboortestad voor politieke wederopbouw opleiding. Nu geven autoriteiten alleen een tijdelijke reisvergunning af om van en naar Yachen gar te reizen, aan inwoners van het gebied, vertelde een bron die in het gebied woont aan de Tibetaanse persdienst van RFA. “Een groot controlepunt is opgezet aan de rand van Yachen Gar en is 24 uur per dag bemand door de politie om ervoor te zorgen dat iedereen die heen en weer reist een vergunning in zijn bezit heeft,” zei RFA “Een ander controlepunt dichter bij Yachen Gar controleert ook op reisvergunningen,” zei de bron, eraan toevoegend dat iedereen die zich zonder toestemming in of uit het gebied verplaatst, wordt beschouwd illegaal te reizen. De reisvergunning, waarvan RFA onlangs een kopie in handen kreeg, is geldig tot maart 2020 en is afgegeven door het Yachen Monastery Management Committee van Palyul County. Het draagt ​​het officiële zegel van de commissie. Naast het beheersen van de verkeersstromen bij Yachen Gar, “hebben de Chinese autoriteiten ook bewakingscamera’s opgezet op alle kruispunten van Yachen Gar en gebruiken ze zelfs drones om dingen in de gaten te houden,” zei de bron van RFA. “Onder dit strikte toezicht, ook op internet, brengt iedereen die informatie doorgeeft aan buitenstaanders zichzelf in gevaar”, zei hij.

Al lange tijd heeft Yachen Gar, een groot Tibetaans Boeddhistisch instituut in de regio Sichuan, het zwaar te verduren.
Yachen Gar werd opgericht in 1985, en er studeerden zeker 10.000 monnike, nonnen en lekenstudenten. Door de afgelegen ligging kwamen er verder niet veel toeristen of bezoekers. In augustus 2017 echter, begon de Chinese overheid met de vernietiging van 2000 huizen van nonnen en monniken, en zij moesten het studiecentrum verlaten.
Een maand geleden zijn de Chinese autoriteiten wederom begonnen met het verdrijven van  nonnen en monniken die naar Yachen Gar gekomen waren vanuit andere gebieden. Deze mensen hebben huis noch haard en moeten een manier vinden om terug te keren naar hun geboorteplaats of op een andere manier zien te overleven. In 2018 werd al begonnen met het registeren van alle informatie die Chinese ambtenaren konden vinden in Yachen Gar over de studenten en inwoners, vooruitlopend op hun verdrijving van het complex.
Jarenlang hebben de Tibetaans boeddhistische nonnen en monniken hun leven gewijd aan devote studie in Larung Gar en Yachen Gar, het breekt hun hart om hun leraren, hun mede-studenten en vrienden achter te laten, een onzekere toekomst tegemoet gaand op een nog onbekende plek.

Delen: