Terugblik Tibetaanse Wintermiddag 15 december 2019

De Tibetaanse Wintermiddag ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de Tibet Support Groep Nederland begon fris, een echte winterdag.

Het cultureel centrum Het Fijnhout was feestelijk ingericht, onder andere met schilderijen gemaakt door kinderen van de Gangjong Rigzodschool in Amsterdam.  Deze school verzorgt  in het weekend taallessen voor Tibetaanse kinderen die in Nederland wonen, en voor kinderen en volwassenen van alle nationaliteiten en geloven. De Dalai Lama pleit voor het behoud van de Tibetaanse taal en cultuur en gaf de school persoonlijk haar naam: Gangjong Rigzod, wat sneeuwland en kennis betekent. Toepasselijk dus dat de kinderen jaks in de sneeuw hebben geschilderd.

Na binnenkomst was er koffie en thee en toen de eregast, Thupten Wangchen was gearriveerd, kon iedereen de theaterzaal betreden.

Thupten Wangchen is parlementslid van het Tibetaans Parlement in Ballingschap voor Europa. Hij is directeur van het Casa del Tibet in Barcelona, Spanje.
TSG voorzitter Tsering Jampa opende de middag op het podium, Thupten Wangchen vertelde over de opdracht die ZH de Dalai Lama hem gaf om de wereld in te gaan en door cultuur de mensen te bereiken en bekendheid te geven aan de Tibetaanse cultuur en de situatie in Tibet.
Maaike Riemersma, bestuurslid van de TSG, vertelde over de geschiedenis van de Tibet Support Groep en de Tibetaanse zaak. Thupten Wangchen overhandigde het jubileumboek van 25 jaar Casa del Tibet aan leden van de TSG.

De voorzitter van de Tibetaanse gemeenschap Nederland bood de Tibet Support Groep een oorkonde aan als dank voor de steun aan Tibet en de Tibetanen, en deed ook oproep aan het publiek de Gangjong Rigzodschool te steunen, die Tibetaanse kinderen in Nederland Tibetaans onderwijs biedt.

 

Leerlingen van de Gangjong Rigzodschool,  hebben gezongen en gedanst. Ook hun moeders brachten een Tibetaanse dans, gekleed in prachtige Tibetaanse jurken.

In de spiegelzaal werd het dansen voortgezet, er werd een kopje thee drinken met taart geserveerd, er was een workshop gebedvlaggetjes maken en men kon manistenen versieren.
Kinderen en volwassenen konden klankschalen leren bespelen.
Voor kinderen waren er ook kleurplaten.
Er was een stand van de Tibetwinkel, met heerlijk warme sjaals die wel bij het weer pasten. Ook de Lama Chodpa wierook was verkrijgbaar, kom een keer naar de Tibetwinkel in de Spuistraat in Amsterdam om deze bijzondere wierook te ontdekken.

Bij de Tibetwinkelstand was ook de speciale uitgave van de TSG nieuwsbrief te vinden, gemaakt ter ere van het dertigjarig bestaan van de TSG, mooi vormgegeven door Erik Schermer en met dank aan Ine van Schaik voor de redactie. Deze nieuwsbrief is gevuld met herinneringen en verhalen van onder andere medeoprichter Paula de Wijs, een brief die de TSG mocht ontvangen van de Sikyong, een aanmoediging van Erica Terpstra, een stuk van Harry van Bommel en een bijdrage van Chris Hinze, en een frisse vooruitblik van Kunsel Rinchen Dorjee. U kunt deze uitgave gratis ontvangen, geef dan even uw adres aan ons door: info@tibet.nu
Ook verkrijgbaar is de vertaling van de tekst die Puntsok Tsering Duechung schreef: ‘Denkend aan mijn oom Palden Gyatso’, uiteraard ook mooi vormgegeven.

De Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu, oprichter van het Museum of Contemporary Tibetan Art in Emmen,  hield een performance onder muzikale begeleiding van Petrus Shango Nagual. Met mantra’s als leidraad schilderde Tashi een prachtige boeddha.
Het publiek keek geboeid hoe het werk groeide.
Het schilderij is te koop, u kunt contact met ons opnemen als u interesse heeft.

Na dit bijzondere optreden was de korte Tibetaanse film Pema te zien.
Hierna was het dan echt afgelopen en kon Thupten Wangchen gehuld in zijn nieuwe jakwollen sjaal, hem aangeboden door de Tibet Support Groep om de Nederlandse kou te doorstaan, opweg naar een welverdiend diner.

De Tibet Support Groep bedankt alle donateurs, bezoekers, supporters, en vooral ook vrijwilligers voor dertig bewogen jaren en een bijzondere Wintermiddag in Amsterdam.

Tashi delek!

Delen: