Tashi Wangchuk, al vier jaar in het gevang

Vandaag, 27 januari 2020, is het vier jaar geleden dat taalactivist Tashi Wangchuk werd gearresteerd door de Chinese autoriteiten.
Tashi Wangchuk groeide uit van eenvoudige winkelier tot boegbeeld van het Tibetaans taalonderwijs in Tibet. Hij sprak zich uit voor het recht op onderwijs in de eigen taal in Tibet, in een interview met The New York Times in 2015. Enkele maanden daarna werd hij door Chinese agenten gearresteerd en sindsdien zit hij gevangen. Tashi Wangchuk werd beschuldigd van het ‘aanzetten tot seperatisme’. Twee jaar na zijn arrestatie werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Zijn advocaat krijgt maar af en toe toegang tot Tashi in de gevangenis, dit geldt ook voor zijn familie. Hoe het op dit moment met Tashi gaat is niet bekend.
(bron International Tibet Network).

Teken de petitie voor de vrijlating van Tashi Wangchuk, klik hier


OVER TASHI WANGCHUK
Tashi Wangchuk werd op 27 januari 2016 aangehouden. Zijn arrestatie kwam minder dan twee maanden nadat hij meewerkte aan een artikel uit de New York Times en een videoverslag [1]. Hij bepleitte het recht van Tibetanen op Tibetaans taalonderwijs. [2] Tashi werd twee jaar zonder proces vastgehouden en zijn advocaten hadden beperkt toegang tijdens zijn voorlopige hechtenis. In mei 2018 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar op beschuldiging van ‘aanzetten tot separatisme’.
‘Tashi Wangchuk’s detentie en veroordeling zijn volledig politiek gemotiveerd en het is schandalig dat hij niet alleen achter de tralies zit, ondanks zijn onschuld, maar dat de Chinese autoriteiten zelfs zijn fundamentele rechten op juridische vertegenwoordiging blokkeren’, aldus Dorjee Tseten, uitvoerend directeur van Students for a Free Tibet. ‘Zijn plannen voor een petitie aan het Hooggerechtshof zijn een bewijs van zijn opmerkelijke geest en vastberadenheid om niet op te geven met vechten tegen deze karikatuur van gerechtigheid, en we prijzen zijn moed.’
‘Tashi uitte zijn klacht over het ontbreken van het Tibetaanse taalonderwijs op scholen volledig legaal en handelde altijd in overeenstemming met de Chinese grondwet, hij heeft geen enkele misdaad gepleegd. De vertragingen in de hele zaak laten zien dat de autoriteiten weten dat ze geen reden hadden om hem te arresteren of gevangen te zetten. De enige oplossing voor dit voortdurende onrecht is om zijn onmiddellijke vrijlating toe te staan,’ zei John Jones, campagnemanager van Free Tibet. ‘We ondersteunen zijn inspanningen onvoorwaardelijk en om de derde verjaardag van zijn detentie te gedenken, eisen Tibetanen, aanhangers van Tibet en mondiale maatschappelijke groeperingen over de hele wereld zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.’
GEMARTELD
Tashi Wangchuk werd tijdens de eerste weken van zijn detentie gemarteld, toen hij lange tijd werd vastgehouden in een ‘tijgerstoel’, en onderworpen werd aan een aanhoudende en zware ondervraging en herhaaldelijk werd geslagen door Chinese bewakers. Bovendien bedreigden de Chinese autoriteiten zijn gezin. [3]
Klik hier en teken de petitie voor de vrijlating van Tashi Wangchuk

[1] New York Times: “A Tibetan’s Journey for Justice” //www.nytimes.com/video/world/asia/100000004031427/a-tibetans-journey-for-justice.html
[2] Chinese policies that undermine education in the Tibetan language run counter to provisions in China’s own laws, specifically the Regional Ethnic Autonomy Law; protections for language and culture included in Chinese law are routinely not implemented in Tibet. These policies also violate the international right to cultural rights of Tibetans living under Chinese rule. See more on pages 11-15 of the Human Rights Action Plan for Tibet – //drive.google.com/open?id=1x_iVpWTGgoQRjQx6WMp4UYxzFy4b3LKy
[3] Background Briefing 2017: Tibetan human rights defender Tashi Wangchuk, International Tibet Network, //docs.google.com/document/d/1V42KWh8A1MxcSYTaJyMP2v1mhZGwa9qHlj7i9ESCnDs/
bronnen: International Tibet Network; Tibet.nu

Tashi Wangchuk

[spu popup=””]Tashi Wangchuk vier jaar in het gevang[/spu]

Delen: