Online expositie over Tibetaanse volkskunst

Handvaardigheid op het Tibetaanse Plateau.
Handwerk is een integraal onderdeel van het Tibetaanse leven. Van vergulde thangka’s tot sjaals van yakhaar, het Tibetaanse plateau herbergt rijke en diverse ambachtelijke tradities, waaronder werk van wevers, bronzen kunstenaars, zilversmeden en pottenbakkers.

Handvaardigheid gaat echter verder dan traditioneel vakmanschap. Veel boeren en herders zijn op grond van hun levensonderhoud ook ‘makers’. Deze personen beschikken vaak over erfgoedkennis en -vaardigheden, zoals het maken van tenten, touw of boter. Tibetaanse ambachten spelen ook een belangrijke rol in het stadsleven. Aangezien verstedelijking het plattelandsleven verandert, worden ambachten steeds aantrekkelijkere bronnen van werkgelegenheid voor jonge Tibetaanse stadsbewoners.

Lag Zo: Making on the Tibetan Plateau is een drietalige online tentoonstelling – in het Engels, Chinees en Tibetaans – geproduceerd door het Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage. De tentoonstelling is gedeeltelijk gebaseerd op het enorme archief van digitaal materiaal dat het Centrum heeft verworven via het gemeenschapsgestuurde onderzoek van het Nomad Material Culture Documentation Project en het Artisan Documentation Project. Deze materialen documenteren het hedendaagse Tibetaanse leven tijdens wat algemeen wordt erkend als de grootste migratie van platteland naar stad in de menselijke geschiedenis. De collectie legt traditionele middelen van bestaan ​​vast, evenals de verschillende manieren waarop individuen en gemeenschappen zich aanpassen aan snelle transformatie.

De tentoonstelling maakt gebruik van een plaatsgebonden benadering door de tradities van het maken te concentreren in vijf belangrijke culturele en geografische contexten: In de tent, op de berg, In het heiligdom, In de stad en onderweg.

Klik hierKlik hier om de online expositie te bekijken. ©Lag Zo: Making on the Tibetan Plateau is produced by the Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage

 

Delen: