Terugkijken Tibetaanse Kookworkshop

Losar (Tibetaans:lo = jaar, sar = nieuw) is het Tibetaanse Nieuwjaar en de belangrijkste feestdag in Tibet.
De viering van Losar duurt drie dagen. Op 11 februari, de vooravond van Losar 2021 werd er een kookworkshop uitgezonden door de Tibet Support Groep, International Campaign for Tibet en de Tibetaanse gemeenschap Nederland, vanuit restaurant Tashi Deleg in Amsterdam. Klik hier en bekijk de workshop.

De twee weken na Losar worden de Vijftien Dagen van Wonderen genoemd en herdenken de periode waarin de historische Boeddha wonderen verrichtte om het vertrouwen te winnen van niet-boeddhistische leraren en anderen. We worden gewezen op het belang van onze daden in deze weken, waarin zowel positieve als negatieve handelingen een veel grotere impact op onze geest hebben dan gewoonlijk.

De viering van Losar bestond al in de voor-boeddhistische tijd in Tibet. Voorbereidende oefeningen met het lezen van teksten en meditatie beginnen gewoonlijk vijf dagen eerder. Ook vindt er in de huizen eerst een grote schoonmaak plaats, heeft de familie nieuwe kleren, worden ruzies bijgelegd en schulden vereffend. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen.

De eerste dag van het Losarfeest wordt overwegend met de familie gevierd. De tweede dag is aan religieuze zaken gewijd. Er worden grote rhangka’s in de kloosters opgehangen, cham-dansen bewonderd en aan kloosterceremonies deelgenomen. De derde dag wordt in het openbaar gevierd, meestal in de open lucht, en wordt er chang (gerstebier) gedronken.

 

Delen: