Penpa Tsering gekozen als Sikyong

De Tibetanen in ballingschap hebben Penpa Tsering gekozen als hun volgende politieke leider. Meer dan 60.000 Tibetanen (van de 83.079 geregistreerde kiezers) brachten hun stem uit tijdens de verkiezing van dit jaar.
Meer info: https://bit.ly/2QJtKoL

Penpa

Penpa wordt de volgende Sikyong (ook bekend als president) van het Centraal Tibetaans Bestuur en zal naar verwachting op 26 mei 2021 in functie treden.

Penpa voerde zijn campagne volgens drie basisprincipes die hij in zijn beleidsvoering moet hanteren: billijke beginselen, coöperatieve middelen en toekomstgerichte doelstellingen.

Wat de plannen voor de hervatting van het dialoog met de Chinese regering betreft, zei Penpa in zijn verkiezingsprogramma het volgende: overeenkomstig de bepalingen van het beleid van de middenweg zullen geen inspanningen worden gespaard om een Chinees-Tibetaanse dialoog tot stand te brengen, en wanneer dat nodig wordt geacht, zullen daartoe nieuwe wegen en middelen worden uitgedacht; dergelijke besluiten zullen via het democratische proces worden genomen.

Hij heeft ook voorgesteld om een vrijwillige “Tibetan Advocacy Group” op te richten om onze lobby-inspanningen over de hele wereld te versterken. Deze groep zal voornamelijk worden geleid door de jongere generatie Tibetanen.

Hij voegde eraan toe dat er een “comité voor strategische planning” zal worden opgericht dat aanbevelingen zal doen voor veranderingen in de werking van de afdelingen Voorlichting & Internationale Betrekkingen (met de nadruk op de afdeling Chinese zaken) en die van Veiligheid, twee cruciale afdelingen die de ontwikkelingen in China en Tibet volgen onder het centrale Tibetaanse bestuur. De commissie zal ook aanbevelingen doen voor veranderingen in de werking van de Bureaus van Tibet in het buitenland, en van het Tibetan Policy Institute, een denktank van de CTA.

Naast de verkiezing van de Sikyong hebben de Tibetanen in ballingschap ook 45 parlementsleden gekozen. Het nieuwe parlement zal op 30 mei 2021 aantreden.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

11 april 2021 vond de tweede en de laatste ronde van de Tibetaanse verkiezingen in ballingschap plaats.

De strijdt voor de positie als Sikyong (president) ging tussen Penpa Tsering en Kaydor Aukatsang. Tevens kozen de Tibetanen twee leden van Tibetaanse parlement die de Tibetanen uit Europa gaan vertegenwoordigen in het Tibetaanse parlement in ballingschap.
Bronnen Facebook en savetibet.com
Foto Facebook
Delen: