Tsering Jampa geridderd in de Orde van Oranje Nassau

Op vrijdag 29 oktober 2021 werd Tsering Jampa verrast door de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, met de Ridderorde van Oranje Nassau. Wegens Tsering’s inzet voor de Tibetaanse zaak en haar inzet voor alle minderheden die geen stem hebben maar wiens mensenrechten geschonden worden. Sinds Tsering’s jeugd in het Tibetaanse kinderdorp in India heeft zij op geweldloze wijze gestreden voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in Tibet.
Dit heeft zij meer dan 22 jaar gedaan als directeur van de International Campaign for Tibet Europe die zij in opdracht van het kantoor van ICT Washington in Amsterdam opzette, ze hielp ook het kantoor van ICT Duitsland opstarten en heeft de mensen aldaar altijd met haar kennis en kunde bijgestaan.
Nu Tsering Jampa met pensioen gaat en het kantoor van ICT verlaat, zal zij toch niet de Tibetaanse zaak laten vallen, zij zal betrokken blijven.
Vrijdag 29 oktober in de Rode Hoed was een mooie bijeenkomst voor Tsering georganiseerd met bijzondere gasten, waaronder uiteraard Erica Terpstra die de riddering glunderend aankondigde waarna Sharon Dijksma het podium betrad. Tsering woont sinds jaar en dag in Utrecht en ontving daarom de ridderorde uit handen van de Utrechtse burgemeester Dijksma.

De vertegenwoordiger van het kantoor van de Dalai Lama in Brussel was aanwezig, Tsering’s opvolger bij ICT Wangpo Tethong, en de voorzitter van ICT Washington, het kantoor waar Tsering ooit uitgenodigd werd en te horen kreeg dat men graag wilde dat zij in Amsterdam zou beginnen met het opzetten van een ICT afdeling voor Europa.

De bijeenkomst in de Rode Hoed  had verschillende sprekers, muziek van Namgyal Lhamo, leden van de Tibetaanse Gemeenschap Nederland en kinderen van de Tibetaanse weekend school ‘Gangjong Rigzod’ in Amsterdam.
Er was een videoboodschap van vriend Richard Gere en er was een bijzondere lezing van professor Cees Flinterman over de huidige mensenrechtensituatie, en nog meer, de middag werd afgesloten met Tibetaanse momo’s en een drankje.

foto’s © Marlies Bosch
 restaurant Tashi Deleg

Delen: