Terugblik op het bezoek van Dhondup Wangchen aan Nederland

De laatste week van november was Dhondup Wangchen in Nederland als onderdeel van een tour door Europa. Hij kwam praten met politici en zijn film vertonen, Leaving fear Behind. Deze docufilm maakte hij in 2008 in de aanloop naar de Olympische Spelen in China. Tibetanen in Tibet spraken zich voor de camera uit over wat zij ervan vonden.
Dhondup werd nog voor de film gemonteerd was, maar na dat de filmbeelden het land uit gesmokkeld waren, gearresteerd wegens ‘sepratisme’en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. In de gevangenis is hij gemarteld.
Een paar jaar na zijn vrijlating vluchtte hij naar de VS.
Ondertussen waren zijn filmbeelden in Zwitserland gemonteerd en de docufilm werd over de wereld verspreid, terwijl hij in de gevangenis zat. Nu reist Dhondup rond om te laten zien dat Tibetanen zelfs met gevaar voor eigen leven hun mening wilden geven en willen dat de situatie in Tibet verbetert en verandert.
Dhondup spreekt met poltitici in de EU maar ook met het IOC en andere organisaties betrokken bij de Olympische Spelen, om hen te vertellen dat er geen sprake kan zijn van Olympische Spelen in China zolang de Chinese regering de mensenrechten schendt.

DHONDUP WANGCHEN IN NEDERLAND
Dhondup werd in Nederland ontvangen tijdens een speciale procedure van de Tweede Kamer waar hij een drietal parlementsleden ontmoette.

Dhondup overhandigde een brief aan het NOC-NSF. In de brief stond dat Nederlandse atleten niet gedwongen moeten worden om deel te nemen aan de Olympische spelen in een land waar mensenrechten worden geschonden.

E
r werden diverse interviews gegeven aan Nederlandse media, waaronder een diepte interview op NPO 1.

De documentairefilm ‘Leaving Fear Behind’ werd in Theater Vrijburcht vertoond met de mogelijkheid Dhondup vragen te stellen over de film en over zijn boodschap.

Tot slot bezocht Dhondup de Tibetaanse Gangjong Rigzodschool, deze is opgericht door de Tibetaanse Gemeenschap Nederland om Tibetaans onderwijs te bieden aan Tibetanen in Nederland, met name onderwijs in de Tibetaanse taal. Ieder weekend komen ongeveer tachtig kinderen naar het gebouw in Amsterdam waar enkele klaslokalen gehuurd worden om in les te geven.

Dhondup reisde daarna door naar Belgiƫ.

Radio-interview 24 november: “Dhondup Wangchen bezoekt morgen de Tweede Kamercommissie van Buitenlandse Zaken. De Tibetaanse filmmaker en activist wil voorkomen dat de Olympische Spelen in China doorgaan. Hij verkondigt deze boodschap in vijftien landen. Directeur Christa Meindersma van International Campaign for Tibet was te gast in NOS Met het Oog op Morgen”: https://bit.ly/3riXlWB

 

Delen: