Zelfverbrandingen in Tibet

Tegengestelde levens lijken ze te hebben geleid, de oude monnik en de jonge zanger.
De oude monnik herinnerde zich een vrij Tibet.
De jonge Tibetaanse zanger leek een boegbeeld voor de Chinese propaganda van een assimilatie van Tibetanen in de Chinese cultuur.
Dat laatste bleek een farce toen deze zanger, Tsewang Norbu, op 30 maart 2022 zichzelf in brand stak voor de Potala paleis in Lhasa, Tibet. Zijn lichaam is nooit vrijgegeven, hij is zogezegd verdwenen.

De Chinese autoriteiten weigeren informatie te geven over wat er met hem of zijn resten gebeurd is. Vlak ervoor, op 28 maart 2022, heeft de oude Tibetaanse monnik Popo Tashi Punstok, zich in brand gestoken in Ngaba, Amdo, Tibet. Hij sorak zich voordien meermalen uit over hoop op een betere toekomst voor Tibet.
De kunstenares Ihaya Tomoyo startte een website ‘Drawings from Dharamsala’ om Tibetanen die aan zelfverbranding deden te eren.

“In de laatste twee maanden van mijn laatste bezoek aan India in het voorjaar van 2012 ontmoette ik de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap in India die pijnlijk nieuws te horen kregen over hun eigen mensen die zichzelf in brand staken in het door China bezette Tibet. Mijn ervaringen tijdens mijn eerdere bezoeken aan India (om een crematieplaats in Yaranasi te tekenen, om vuurkorvern te documenteren en de extreme manier waarop lichamen geofferd werden aan het vuur vast te leggen) liepen synchroon met deze bewegin waarin men op extreme manier hun lichaam ‘offerden’ om te vragen om vrijheid en rust. Ik kon het niet laten grote en kleine tekeningen te maken als emotionele reactie en met een gevoel van rouw. Toen ik terug kwam in Vancouver waar ik woon, bleven de zelfverbrandingen doorgaan en ik voelde dat mijn persoonlijke en mijn professionele taak nog niet voorbij was. Ik ben nog terug gegaan naar India om hetzelfde thema te blijven tekenen.” Ihaya Tomoyo

 
For Tsering Samdup March 30 2022, Ihaya Tomoyo.
For Tsering Samdup, who self immolated on March 30 in Kyegudo, Kham, Tibet.
His protest took place around 4 pm in front of a police station near a Buddhist monastery.
According to an anonymous source from exile, Tsering was a very well-educated person and upon his protect, he was immediately taken away by the Chinse police and no one is allowed to meet or inquire about him.
Ihaya Tomoyo: For Popo Tashi Phuntsok, 81 years old, who self immolated on March 28 2022 in Ngaba, Amdo, Tibet.
Tashi Phuntsok, known as Taphun, set himself on fire around 5 am local time on March 27th in frotn of the Public Secutiry Bureau office at Kirti Monastery in Ngaba. According to a reliable source, right after his protest, the CCP police took his body away to an undisclosed location where he passed away later.
Taphun is said to have held great concerns about the future of Tibet.
“Since the sun of happiness will certainly shine over Tibet with the blessings of His Holiness the Dalai lama, young Tibetans should not lose heart!” – the words spoken by him to guests at his 80th birthday celebration last year.
For Tsering Samdup, who self immolated on March 30 in Kyegudo, Kham, Tibet. His protest took place around 4 pm in front of a police station near a Buddhist monastery.

 

Delen: