Tibetaanse nomaden verbannen

De nomaden leefstijl van Tibetanen wordt al jaren bedreigd door de CCP.
Tibetaanse nomaden zijn meer dan 8.000 jaar de rentmeesters van het Tibetaans plateau, die traditionele kennis gebruiken. De gedwongen verwijdering van 2 miljoen Tibetaanse nomaden door #China is een #mensenrechtencrisis die ongetwijfeld een negatieve invloed zal hebben op het vitale ecosysteem van het dak van de wereld. Nomaden moeten plaatsmaken voor wegen, dammen en mijnen.

Tibet is een van de frontlinies van de wereldwijde klimaatcrisis: het warmt drie keer sneller op dan de rest van de aarde. Tibet staat bekend als de “derde pool” van de aarde en heeft de grootste voorraad zoet water buiten het Noordpoolgebied, en levert water aan een vijfde van de wereldbevolking. Net als het Noordpoolgebied, ondervindt Tibet diepgaande gevolgen van klimaatverandering. China’s hydro-dambouw en delfstoffenwinning in Tibet, gecombineerd met klimaatverandering, dreigen de unieke ecosystemen van Tibet te vernietigen.

 

Delen: