Inmenging China in Australië inzake Tibet

Tijdens een ontmoeting in Canberra vorige week, hebben Chinese ambtenaren geprobeerd de voorzitter van de Tibetaanse regering in ballingschap te verhinderen deel te nemen aan een gepland evenement in de National Press Club in Australie op 20 juni aanstaande. Bij de directeur van het perscentrum, Maurice Reilly, is door de CCP zijn aangedrongen op het cancelen van Penpa Tsering, leider van de Tibetaanse regering in ballingschap.

Penpa Tsering is de tweede democratisch gekozen Sikyong van het Centraal Tibetaans Bestuur in India. ‘China spreekt zijn sterke ongenoegen uit over het feit dat Australië, zonder rekening te houden met het standpunt en de bezorgdheid van China, hem toestaat het NPC-platform te gebruiken om separatistische activiteiten te ontplooien’, aldus de Chinese ambassade in een brief aan Reilly.

China dringt er bij Australië op aan om de aard van de ‘Dalai kliek’ te doorzien, de kernbelangen en belangrijkste zorgen van China te respecteren en concrete maatregelen te nemen om de negatieve gevolgen weg te nemen, zodat de gezonde ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Australië en de samenwerking in de media niet wordt verstoord.

Reilly zei dat er geen plannen zijn om Penpa’s toespraak te annuleren. De voorganger van Penpa, Lobsang Sangay, verscheen in augustus 2017 in de persclub. De positie van Sikyong, of president, van de Tibetaanse regering in ballingschap ontstond in 2011 toen de Dalai Lama besloot zijn formele politieke leidersrol op te geven en de verantwoordelijkheid over te dragen aan een democratisch gekozen leider.

Bronnen BNN, BDN

copyright foto The Week theweek.in

 

Delen: