Gonpo Kyi is vrijgelaten

Gonpo Kyi is volgens @tibetwatch vrijgelaten na 8 dagen hechtenis. Details over de detentie van Gonpo en haar man zijn momenteel onbekend, maar we zullen haar zaak blijven volgen in de strijd voor gerechtigheid voor haar broer #DorjeeTashi. 🙏🏽tekst gaat verder onder de afbeeldingen:

Gonpo Kyi gearresteerd en spoorloos in Tibet

Gonpo Kyi, de oudere zus van de gevangen Tibetaanse ex-zakenman Dorjee Tashi, werd tijdens een protest op 10 mei 2023 door de Chinese met geweld gearresteerd.
We riepen de Chinese autoriteiten op, Gonpo Kyi vrij te laten.
De arrestatie van Kyi was in strijd met het recht op meningsuiting.

Wat hieraan vooraf ging:

Ondanks politiedreigementen organiseerde Gonpo Kyi op 20 maart 2023 een protest om gerechtigheid te zoeken voor haar broer, die een levenslange gevangenisstraf uitzit. In tegenstelling tot haar vorige vier protesten voor de TAR Higher People’s Court, toen ze met waarschuwingen van het terrein werd verwijderd, mishandelde de politie van het politiebureau Lhasa Middle Road haar. Ze dwongen haar dit keer naar het politiebureau voor nachtelijke detentie. Tijdens de aanhouding sloeg de politie Gonpo in elkaar. In een video die gepubliceerd is op YouTube is te zien hoe Gonpo op de grond ligt in het politiebureau Lhasa Liberation Road. Ze laat de blauwe plekken op haar rechterbovenarm zien door het pak slaag van de politie. Niet afgeschrikt door politiegeweld en pogingen om haar te intimideren, organiseerde Gonpo Kyi op 23 en 24 april een protest buiten de TAR Hogere Volksrechtbank.
Op 26 april werden Gonpo Kyi en haar echtgenoot aangehouden door agenten van het Public Security Bureau (PSB) in Lhasa en werden ze de volgende nacht op 27 april vrijgelaten, zoals gemeld door Radio Free Asia. Tijdens hun detentie werden ze naar verluidt onderworpen aan fysiek geweld, strenge ondervragingen en waarschuwingen om zich in de toekomst niet met dergelijke activiteiten bezig te houden. In recente video’s is te zien hoe ze op 11 en 16 mei protesteert en dat de politie haar wegsleept van het protestterrein.

Gonpo beschuldigt de Chinese rechtbank in Lhasa van dubbele standaarden en discriminatie van Tibetanen. Ze betoogt dat een Chinese zakenman en zijn vrouw die werden aangeklaagd voor leningfraude en veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, werden vrijgelaten na het uitzitten van 10 jaar, terwijl haar broer nog steeds achter de tralies zit.

Delen: