Tibetaanse onafhankelijkheidsdag 13 februari

13 februari 2024

Op 13 februari 1913 herstelde de 13e Dalai Lama Tibet als een soevereine natie en “proclameerde de Tibetaanse onafhankelijkheid”

Op vele plaatsen in de wereld schonken Tibetanen vandaag aandacht aan het 111e jaar van de Tibetaanse onafhankelijkheidsdag.

13 februari: Tibetaanse Onafhankelijkheidsdag PROCLAMATIE VAN DE TIBETAANSE ONAFHANKELIJKHEID

Elk land markeert belangrijke historische data in zijn oprichting als natie. Ongeacht zijn huidige politieke status is Tibet geen uitzondering en 13 februari is een belangrijke dag om het onafhankelijke verleden van Tibet te herdenken, en onze toekomst vorm te geven voor een vrij en onafhankelijk Tibet. Op 13 februari 1913 herstelden de 13e Dalai Lama en het Tibetaanse volk, Tibet als een soevereine natie, en riepen de Tibetaanse onafhankelijkheid uit, na de mislukte invasie van het Manchu-leger.

In bezette landen is het vieren van de Onafhankelijkheidsdag een krachtige uitdrukking van het verlangen van een volk naar vrijheid. Sindsdien wordt 13 februari wereldwijd gevierd door het organiseren van ceremonies voor het hijsen van vlaggen, tentoonstellingen, lobbyevenementen en andere creatieve acties om het onafhankelijke verleden van Tibet onder de aandacht te brengen. Wereldwijd namen gekozen vertegenwoordigers deel aan de viering van deze dag en toonden zij solidariteit met de Tibetanen in Tibet. In het licht van de groeiende Chinese propaganda die de geschiedenis van Tibet verdraait en onwettige aanspraken maakt op zijn land en zijn volk, blijven Tibetanen in Tibet Tibet heroveren door middel van hun protesten tegen de Chinese overheersing.

Tibet gerdient een platform om het  verleden van Tibet te eren en zijn toekomst vorm te geven. Een mondiale herdenking van deze krachtige geschiedenis zal een mondiale visie op een toekomstig onafhankelijk Tibet herbevestigen met de terugkeer van Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama.

#ProclamationOfTibetanIndependenceDay​
#Feb13th1913 ​
#13thDalaiLama​
#TibetTruth ​
#CelebrateTibet​
#RaiseTheTibetanFlag

 

 

Delen: