De Sikyong in Nederland

Voor een kort bezoek aan Nederland, op 27 en 28 februari 2024, vanuit Brussel kwam de Sikyong, de Tibetaanse president in ballingschap,  aan met de trein in Amsterdam. Daar was ook een journalist van het Parool bij, wat resulteerde in een mooi artikel in de betreffende krant.
Op 28 februari ontmoetten verschillende Tibet organisaties en boeddhistische organisaties op uitnodiging van de Tibet Support Groep, de Sikyong tijdens een lunchbijeenkomst in de Balie in Amsterdam.
Er waren maar liefst 16 Tibet-gerelateerde organisaties te weten de Boeddhistische Unie Nederland (BUN), Int. Dzogchen Community, Rangdrolling, Maitreya Instituut Amsterdam, Rigpa Nederland, White Lotus World Peace Buddhist Centre, Practice for Traditional Tibetan Medicine, Chagpori Tibetan Health Center, Nederlandse Stichting voor Ladakhi Nuns, Stichting Ontmoeting met Tibetaanse Cultuur, Stichting Tibet-Fonds Dolma, Boeddha’s Gompa, Lotus Film, International Campaign for Tibet Europe, Studenten voor een Vrij Tibet Nederland, de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland en mevrouw Erica Terpstra.
Klik op de foto’s voor vergroting. Tekst gaat verder onder de foto’s.

Politiek leider Penpa Tsering sprak in Amsterdam over de mensenrechtensituatie en de ballingschap van Tibet. Tijdens de lunchvergadering/ meet & greet tijdens het bezoek van de Tibetaanse president Sikyong Penpa Tsering aan Nederland, deelde Sikyong Penpa Tsering waardevolle inzichten in de complexe geopolitieke situatie rond Tibet. Hij ging in op de historische context, mensenrechtenkwesties, en de Chinese plannen rond de eventuele reïncarnatie van de Dalai Lama als de huidige 15e Dalai Lama komt te overlijden. Aanwezige boeddhistische organisaties werd gevraagd een statement uit te brengen waarin de vrijheid van de beoefening van het Tibetaans boeddhisme in Tibet wordt onderschreven, evenals het recht zelf over de reïncarnatie van de Dalai Lama te beslissen, voor de Tibetanen in Tibet.
Ook kwamen plannen ter sprake over het verzamelen en archiveren van beeldmateriaal van bezoeken van de Dalai Lama aan Nederland.

KLIK HIER voor filmpje over de aankomst in Nederland van de Sikyong

Delen: