Jetsun Pema wint de 2024 Woman of Influence Award

Jetsun Pema, de jongere zus van Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama, ontving de Pearl S. Buck Woman of Influence Award van het Randolph College (Lynchburg, VA) op 18 april in het Smith Hall Theatre.

foto: Randolph College

De prijs – uitgereikt aan vrouwen die een voorbeeld zijn van de idealen, waarden en toewijding van Pearl S. Buck, lid van de Class of 1914 en de eerste Amerikaanse vrouw die de Nobelprijs voor Literatuur ontving – is dit voorjaar opnieuw ingesteld. Pema heeft haar leven gewijd aan het opvangen en begeleiden van Tibetaanse kinderen in ballingschap.

Pema was van 1964 tot 2006 voorzitter van de Tibetaanse kinderdorpen, die wees-, behoeftige en vluchtelingenkinderen opvangen en verzorgen, en is door het Tibetaanse parlement in ballingschap erkend als de “Moeder van Tibet”.
“We zijn zo vereerd om Jetsun Pema dit jaar de Pearl S. Buck Award toe te kennen voor haar belangenbehartiging en steun aan de kinderdorpen in Tibet”, zei directeur Sue Ott Rowlands. “Ik kan geen waardiger ontvanger bedenken gezien de toewijding van Pearl S. Buck aan kinderen.”

Pema nam de prijs in ontvangst tijdens een speciale ceremonie op 18 april. Randolph is ook van plan om tijdens het evenement een nieuwe documentaire over haar leven te delen.
Pema werd in 1940 geboren in Lhasa, de hoofdstad van Tibet, waar haar oudere broer al was erkend als de 14e Dalai Lama.
Pema begon haar formele opleiding op 9-jarige leeftijd in het St. Joseph’s Convent in Kalimpong.
In 1959 was Pema een jong meisje dat in India naar school ging, toen de Dalai Lama zich gedwongen zag Tibet te ontvluchten na de Chinese invasie van Tibet, en zich in India te vestigen.

Jetsun Pema (fotograaf onbekend)

Na het voltooien van haar Senior Cambridge aan het Loreto-klooster in Darjeeling in 1960, vervolgde Pema haar studie in Zwitserland en Engeland. In 1964 keerde ze terug naar India na de plotselinge dood van haar oudste zus en kreeg ze van haar broer de opdracht om de verantwoordelijkheid over te nemen.
Vandaag de dag omvatten TCV-projecten vijf kinderdorpen met aangrenzende scholen, zeven residentiële scholen, zeven dagscholen, tien kinderdagverblijven, vier centra voor beroepsopleiding, vier jeugdherbergen, vier bejaardentehuizen en een outreach-programma voor meer dan 2.000 kinderen in ballingschap.

Naast haar verantwoordelijkheid op de TCV-school, werd Pema in 1970, tijdens de eerste Algemene Vergadering van het Tibetaanse Jeugdcongres, gekozen tot vice-voorzitter, en op de eerste Algemene Vergadering van de Tibetaanse Vrouwenvereniging in 1984 werd ze gekozen als adviseur. In 1980 werd ze door de Dalai Lama naar Tibet gestuurd als leider van de derde Fact Finding Delegation en reisde ze drie maanden lang uitgebreid door het hele land.

Jetsun Pema is ook de eerste vrouw die is gekozen voor de functie van minister in het Tibetaanse parlement in ballingschap, als minister van Onderwijs. Ze ontving talrijke internationale onderscheidingen, waaronder de World’s Children’s Prize for the Rights of the Child (Zweden), de Woman of Courage Award, de Maria Montessori Award in Italië en een UNESCO-medaille, evenals de prestigieuze Nari Shakti Puraskar-prijs die door de Indiase regering wordt uitgereikt aan individuele vrouwen of instellingen die zich inzetten voor vrouwenrechten.

Pema is de zevende ontvanger van Randolph’s Pearl S. Buck Award. Eerdere winnaars zijn onder meer Maya Lin (2004), een kunstenaar en ontwerper die verantwoordelijk is voor het Vietnam Veterans Memorial; Mary Robinson (2003), de voormalige president van Ierland; Jehan Sadat (2001), de voormalige first lady van Egypte; Sheikh Hasina (2000), de voormalige premier van Bangladesh; Corazon Aquino (1998), de voormalige president van de Filipijnen; en Maxine Hong Kingston (2016)

Buck stond bekend om haar humanitaire werk en als voorvechter van burgerrechten, vrouwenrechten, kinderrechten en de rechten van mensen met een handicap, lang voordat er in het openbaar over deze kwesties werd gesproken. Haar boek, The Good Earth, waarvoor ze de Pulitzer Prize ontving, bood een beschrijving van het leven in een Chinees boerendorp en bevatte perspectieven van vrouwen die leefden en dagelijkse ontberingen ervoeren. Haar onvermoeibare inspanningen om het begrip tussen Azië en Amerika te vergroten.

Pema in Washington, foto © Losang Gyatso

Losang Gyatso:”Het was een genoegen om mevrouw Jetsun Pema, de jongere zus van de Dalai Lama, te vergezellen naar Voice of America, Washington DC, voor haar interview met VOA Tibetan over het winnen van de Pearl S. Buck Woman of Influence Award 2024. Het geeft me veel hoop om te weten dat duizenden Tibetanen in Tibet in staat zullen zijn om haar te zien praten over haar levenswerk om Tibetaanse kinderen in ballingschap op te leiden en hen te helpen hun cultuur en identiteit intact te houden. ” 18 april 2024

bronnen:

Randolph to present the Pearl S. Buck Award to Jetsun Pema – News and Events (randolphcollege.edu)

Losang Gyatso op Facebook

Foto top: ©Randolph

Delen: