Nieuwe president Taiwan: Lai Ching-te

De nieuw gekozen president van Taiwan neemt geen blad voor de mond en waarschuwt China te stoppen met dreigen en intimideren. Taiwan is een onafhankelijke staat, die al decennia de dreiging van China voelt. Taiwan leeft in vrees ingelijfd te worden door de CCP, als Tibet.

Maandag 20 mei 2024 werd Lai Ching-te in Taipei ingezworen als nieuwe president van Taiwan. In zijn inauguratiespeech riep hij op tot vrede met China, de dialoog moet voorgezet worden, aldus Ching-te. Toch waarschuwde hij de CCP om te stoppen met militaire en politieke inmenging in een onafhankelijk Taiwan. Dit is de derde ambttermijn van Ching–te.
Hij kon daarbij meteen rekenen op bijval uit de VS, de EU, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken feliciteerde het Taiwanese volk “voor het opnieuw tonen van de kracht van hun robuuste democratie en verkiezingsproces”. Het ministerie stuurde Lai ook gelukwensen en zei ernaar uit te kijken de “gemeenschappelijke belangen en waarden en de al lang bestaande onofficiële relatie te bevorderen”. Dit alles tot woede van China.
Internationaal is er dus wel steun voor de Democratische Progressieve Partij van Ching–te, maar bijvoorbeeld Amerika blijft Taiwan niet officieel als zelfstandige staat erkennen.
Volgens het een-Chinabeleid erkent de VS de Volksrepubliek China en niet Taiwan als ‘het enige China’. Om die reden heeft het land geen formele diplomatieke vertegenwoordiging in Taiwan en noemt de eigenlijke ambassade zich het Amerikaanse instituut.
Het blijft voor Chin–te dus een zware strijd tegen de overheersing door de CCP.

foto EPA

Foto top: NOS

Bronnen: NOS.nl, NU.nl

Delen: