Steun de Tibet Support Groep Nederland

In 1950 vielen Chinese troepen Tibet binnen en versloegen het kleine Tibetaanse leger. Verzet tegen de bezetting leidde tot onderdrukking van het Tibetaanse volk door het Chinese Volksbevrijdingsleger.

Op 10 maart 1959 culmineerde het verzet in een volksopstand, die met harde hand werd neergeslagen. Tot op de dag van vandaag gaat de onderdrukking door en worden de mensenrechten in Tibet op grote schaal geschonden.

Moedig protest Tibetanen hebben onder de Chinese Volksrepubliek geen vrijheid van meningsuiting en geen religieuze vrijheid. Tibetanen worden sociaal-economisch gemarginaliseerd en gediscrimineerd op het gebied van hun eigen taal, onderwijs, huisvesting en werkgelegenheid.
In het voorjaar van 2008 zijn er in Tibet op grote schaal protesten uitgebroken. Monniken, nonnen, burgers en kinderen gingen massaal de straat op om tegen de onderdrukking te protesteren. Hun doel was de internationale gemeenschap wakker te schudden zodat deze hun noodkreet zou horen in de aanloop naar de Olympische Spelen.

Politieke gevangenen Ondanks de zware repressie blijven de Tibetanen hun geweldloze strijd voortzetten. Voor het behoud van hun unieke cultuur en fundamentele rechten. Dit moedige verzet wordt door de Chinese veiligheidstroepen met bruut geweld bestreden waardoor vele, vooral jonge, Tibetanen het leven hebben verloren. Sinds de protesten zijn al meer dan duizend Tibetanen gearresteerd en honderden Tibetanen worden vermist. Een groot aantal politieke gevangenen werd veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, oplopend tot levenslang. Martelingen komen veel voor in de gevangenissen in Tibet. Wat het lot is van deze gevangenen is moeilijk te achterhalen.

Gu Chu Sum Voormalige politieke gevangenen uit Tibet worden in India opgevangen door de organisatie Gu Chu Sum, die de voormalige gevangenen begeleid en ondersteunt in het verwerken van de periode van gevangenschap en bij het opbouwen van een toekomst. De Tibet Support Groep steunt Gu Chu Sum financieel door donaties en door het verkopen van producten die gemaakt zijn door voormalige politieke gevangen uit Tibet, in de Tibetwinkel.

Kenniscentrum De Tibet Support Groep is een kenniscentrum over Tibet. Door middel van voorlichting, campagnes, educatieprojecten, exposities en culturele evenementen is de Tibet Support Groep actief om Tibet onder de aandacht te brengen in Nederland, ook om Tibet op de politieke agenda te zetten.

De Tibet Support Groep zet zich in voor het behoud van de Tibetaanse cultuur en de fundamentele mensenrechten en democratische vrijheden van de Tibetanen.
De organisatie bestaat uit een bestuur, secretariaat, regiogroepen en de Tibetwinkel in Amsterdam. De winkel wordt geheel door vrijwilligers gerund.

Steun Tibet De Tibet Support Groep Nederland is afhankelijk van donaties, klik hier om donateur te worden.
Je kan ook donateur worden door zelf éénmalig of maandelijks een bedrag over te maken op rekening NL23INGB0000341919 t.n.v. Stichting Tibet Support Groep Nederland (je ontvangt dan niet automatisch de nieuwsbrief, meld je apart aan voor de nieuwsbrief).
Eén keer per kwartaal verschijnt onze nieuwsbrief. Je kan de nieuwsbrief digitaal ontvangen.

TSG_nieuwsbrief_september_2017_v3_pages

Delen: