Dag van de geweldloosheid

2 oktober: Internationale dag van de Geweldloosheid.

2 oktober is door de de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van de Geweldloosheid. Lees meer. Elk jaar worden lidlanden opgeroepen om 2 oktober op gepaste wijze te herdenken en de boodschap van geweldloosheid uit te dragen. Tolerantie, het volledige respect voor alle mensenrechten en fundamentele vrijheden van allen, democratie en begrip voor elkaars waarden en normen staan centraal. 2 Oktober is de geboortedag van Mahatma Gandhi, leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging en pionier in de filosofie van geweldloosheid. De internationale dag is een gelegenheid om de boodschap van geweldloosheid te verspreiden, onder meer via het onderwijs en publieke bewustmaking. Lees: Ahimsa volgens Gandhi.

De Geweldloosheid van de Dalai Lama ZH de Dalai Lama is een voorstander van geweldloosheid en ontwapening. De Dalai Lama ziet Gandhi hierin als voorbeeld. Al meer dan 65 jaar staat de Dalai Lama geweldloosheid voor in de lange weg naar vrijheid voor het Tibetaanse volk.

Richard Gere, de Dalai Lama en Thupten Jinpa

Nobelprijs voor de ☮️ Mahatma Gandhi is vijf keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, zonder deze ooit te ontvangen. Drie dagen voor hij in 1948 werd doodgeschoten werd hij voor de laatste keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Deze wereldberoemde pacifist, inspirator en leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging, was toch een aangewezen kandidaat! Latere leden van het Nobelcomité, dat over de prijs beslist, hebben openlijk betreurd dat het er nooit van is gekomen. De Dalai Lama -zeer geïnspireerd door Gandhi’s boodschap van geweldloosheid- ontving in 1989 de Nobelprijs voor de vrede. De voorzitter van het Nobelcomité noemde de toekenning “deels een eerbewijs aan de herinnering van Mahatma Gandhi”. De officiële website van de Nobelprijzen heeft een aparte pagina gemaakt voor ‘the missing laureate’.

Lobsang Sangay

Lobsang Sangay, minister president van de Tibetaanse regering in ballingschap op Twitter op 2 oktober 2018: Tibetan freedom struggle is committed towards following non-violence. Because Gandhi ji said, “Non-violence is a weapon of the strong.”

De geweldloosheid volgens Sharp Gene Sharp was de oprichter van het Albert Einstein Institution Hij bestudeerde geweldloosheid en schreef het boek The Politics of Nonviolent Action.  Hij werd zeer geïnspireerd door Gandhi. Geweldloze communicatie Steeds meer een bekend begrip, is geweldloze communicatie. Als klinisch psycholoog heeft Marshall B. Rosenberg zijn leven gewijd aan de invloed van taal en de gewelddadigheid in onze manier van communiceren. Hij is de grondlegger van het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie en schrijver van het gelijknamige boek. Hij is tevens oprichter en directeur van het Center for Nonviolent Communication, een internationale non-profitorganisatie die trainingen en workshops aanbiedt in vijfendertig landen. Hij heeft vredesprogramma’s geïnitieerd in oorlogsgebieden zoals Rwanda, Nigeria, Maleisië, het Midden-Oosten, Servië, Kroatië en Ierland.

Het is tijd om ermee te beginnen, de geweldloze aanpak, schrijft Thomas Van Poecke, doctorandus en praktijkassistent aan het Leuven Centre for Global Governance Studies en het KULeuven Instituut voor Internationaal Recht. Lees het opiniestuk van zijn hand.

Tibetwinkel Amsterdam
Illustratie Hein de Kort

Bronnen: website VN; NRC.nl; issuekalender.nl; cncv.org; vvn.be; bol.com; twitter; Facebook; Tibet.nu

Delen: